Bólyi túrós lepény – Nagyon szeretjük, néha megbolondítom meggyel is


Ajánld ismerőseidnek!



Hozzávalók:

15 dkg porcukor + 1 ek cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
25 dkg túró
3 tojás
3 dl tej
1 tk vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
k.b. 5 dkg vaj




Elkészítése

Egy edényben összekeverjük a porcukrot, a lisztet és a sütőport. Egy másik edényben az 1 ek. cukorral habosra keverjük a tojásokat, utána hozzáöntjük a tejet.

Először csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét, beletesszük a tojássárgát, a cukort és a vanília eszenciát, majd a tejet.

Egy üveg (nagyobb fajta) tűzálló tálat alaposan kivajazunk. (Lehet sütni tepsiben is) Innentől viszont az ahogy esik úgy puffan, az elv. Semmit se szabad lesimítani, egyenletessé tenni!

A kivajazott tálba szórjuk a lisztes keverék felét. Rámorzsoljuk a túrót, viszonylag nagy galacsinokban, megszórjuk mazsolával, meglocsoljuk a tejföllel és ráreszeljük az  (alaposan megmosott) citrom héját. Rászórjuk a maradék lisztes keveréket és az egészre ráöntjük a tojásos tejet.

Ahol lisztes foltok alakulnak ki, az ujjunkkal összekevejük és itt ott lenyúlunk az edény aljára is, hogy egyik összetevő se alkosson “vízzáró réteget”.

Tetejére “rávagdaljuk” a vajat.

Előmelegített, 150 fokos sütőben – ha túl forró a sütőd, résnyire hagyd nyitva az ajtót -40-45 percig sütöm.

Meg kell várni, hogy kihűljön, akkor összeáll, de mielőtt kivesszük a sütőből csináljunk egy tűpróbát. (Az edény alján mindig marad néhány lisztes folt, azért is jó az üvegtál, mert még nyersen lehet látni, hogy hova kell egy kis folyadékot juttatni.)