Meggyes – túrós, kakaós kalácskoszorú


Ajánld ismerőseidnek!




Hozzávalók a tésztához:

½ csg Váncza szárított élesztő
1,5 dl tej
35 dkg liszt
5 dkg cukor

1/2 dl étolaj


2 tojássárgája

1 vaníliás .cukor
2 ek kakaópor

A töltelékhez:

25 dkg tehéntúró
2 ek. cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
20 – 25 dkg magozott meggy +1 ek. cukor

A tetejére:

1 db felvert tojás






Elkészítés:

A lisztet,cukrot,kakaóport,élesztőt összekeverjük.
A többi hozzávalókat hozzá adva jól kidagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük,majd duplájára kelesztjük.
A tölteléket elkészítjük.
A túrót a cukorral krémesre keverjük.
Hozzá adjuk a citrom reszelt héját is.
A meggyet a cukorral összekeverjük ,majd kifacsarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk.
A tölteléket a tészta közepétől indulva a felső részre kenjük.
Megszórjuk a kifacsart meggyel.
Felülről lefelé haladva a tésztánkat feltekerjük.
A formát jó vastagon vajjal kikenjük és a tésztát bele hajlítjuk.
30 percet hagyjuk még kelni a formában.
Felvert tojással lekenjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A kalácsot 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben a tetejét alufóliával befedjük,hogy a teteje meg ne égjen.
A megsült kalácsot 10 percet pihentetjük és a formából kiborítjuk.
Amikor kihűlt felszeleteljük,enyhén megszórjuk porcukorral





Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje