Karamellás szelet


Ajánld ismerőseidnek!



Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
16 dkg porcukor
1 db tojás
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:
1 liter tej
1 dl víz
20 dkg liszt
30 dkg kristálycukor
3 tasak vaníliás cukor
25 dkg vaj






Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,6 részre osztjuk.
23 ×38 cm-es vajjal kent tepsi hátán ,világosra kisütjük egyenként.
A krém készítése:
A kristálycukrot egy lábasban felolvasztjuk,szép aranybarnára karamellizáljuk,majd felöntjük 1 dl hideg vízzel,hozzá öntünk 5 dl tejet is és felolvadásig kevergetjük.
A lisztet a vaníliás cukorral és a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük és a karamelles tejet besűrítjük vele.
A tűzről levéve hozzá keverjük a vajat.
Kissé hűtjük a krémet,langyos állapotban a lapokat betöltjük úgy,hogy a felső lapra is kerüljön krém.
Egy alufóliával letakarjuk vagy sütőpapírral és egy nehezéket teszünk rá.
Pár órát a hűtőben tartjuk lenyomatva a súllyal.
Ezután a tészta széleit vékonyan körbe vágjuk és aprítógéppel morzsává zúzzuk.
A krém tetejére hintjük.
Nagyon finom,puha ,olcsó krémes 


Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje