Eperből készült finomságok! 9 kihagyhatatlan epres recept!

Ajánld ismerőseidnek!






Eperkehely

Hozzávalók: 30 dkg eper, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl konyak, vanília- vagy eperfagylalt, tejszínhab.

A megmosott, félbevágott epret megszórjuk a cukorral, és 5 percig állni hagyjuk. Majd a felét négy talpas pohárba osztjuk, meglocsoljuk konyakkal, vaníliafagylaltot teszünk rá, erre kerül a maradék eper, a tetejére pedig tejszínhab.

Epres rizs francia módra

Hozzávalók: 2 csésze rizs, 5 csésze tej, só, 50 dkg eper, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál málnaszörp, 2 dl tejszín, 10 dkg vaníliás cukor.

Tejberizst főzünk. Az eperből tegyünk félre néhány szemet, a többit osszuk ketté, az egyik részt törjük össze villával vagy mixerben, és keverjük el a mézzel és málnaszörppel. A másik részt vágjuk apróra. A tejszínt verjük habbá a cukorral. A hab kétharmadát, valamint a darabos és pépes epret vegyítsük össze a rizzsel, és rakjuk üvegtálra vagy talpas poharakba. A tetejét a maradék tejszínnel és a félretett eperszemekkel díszítjük.


Eperfelfújt

Hozzávalók: 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, citromhéj, só, 2 dkg vaj.

Az epret meghintjük 5 dkg cukorral, és állni hagyjuk. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat, a sót, a tejfölt, végül a tojások habbá vert fehérjét. Leve nélkül keverjük bele az epret. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, és kis lángon 35-40 percig sütjük.

Eperpuding

Hozzávalók: 1 vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 40 dkg eper, tejszínhab.

A pudingport a zacskón található előírás szerint elkészítjük. A puding egyharmadát hideg vízzel öblített üvegtálba melegen beleöntjük. Megrakjuk megmosott, félbevágott eperrel, majd ismét puding, eper és puding következik. A tetejére eper kerül. Ha kihűlt, tegyük két óra hosszára hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal.



Epres szelet

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kanál rum, só, 1 tojás, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, tojásból a rummal és a sóval leveles vajastésztát készítünk. Két lapban sütjük meg. Az egyik lapot még melegen négyzetekre vágjuk. Míg a tészta hűl, szórjuk meg a félbevágott epret 10 dkg cukorral, és verjük habbá 5 dkg cukorral a tejszínt. Az eperrel (lé nélkül) rakjuk meg a tésztalapot, kenjük rá a tejszínt, fedjük be a lapokkal, és egy fél órai pihentetés után vágjuk fel.

Epres tál

Hozzávalók: 8 babapiskóta, 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 0,5 dl rum.


A tálra rakott, összetördelt babapiskótákat meglocsoljuk rummal, majd megrakjuk kb. 30 dkg-nyi félbevágott eperrel, és meghintjük 5 dkg cukorral. A maradék epret a 10 dkg cukorral és a tojásfehérjével kemény habbá verjük, az eperre halmozzuk, s 1-2 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük.



Epertorta háromféleképpen

1. Fagylaltos

Hozzávalók: 1 piskótatorta, 1 csomag vaníliás és 1 csomag eper jégkrém vagy fagylalt, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.


Akkor készítsük, ha van mélyhűtős hűtőszekrényünk. A tortát kettévágjuk. A vaníliás jégkrémet hagyjuk egy kissé felolvadni. Megkenjük vele az alsó lapot, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. Közben az eperszemeket kettévágjuk, és meghintjük 10 dkg cukorral. Az epres jégkrémet, ha egy kissé felolvadt, a vaníliás tetejére kenjük, ráhalmozzuk a leszűrt eperszemeket, és rátesszük a másik tortalapot. Ismét mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt bevonjuk az 5 dkg cukorral keményre vert tejszínnel, és eperrel díszítjük.

2. Tejszínes

Hozzávalók: 1 piskótatorta (készen vásárolt), 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 4 dl tejszín.

Néhány szép eperszemet tegyünk félre, a többit vágjuk apróra, és keverjük el a cukor felével. A felvert tejszín egyharmadához keverjük hozzá a cukros epret, s verjük tovább együtt. Lassanként adjuk hozzá a többi tejszínt és cukrot. A piskótát vágjuk félbe, belül is, kívül is kenjük meg a tejszínes eperrel, s díszítsük a félretett eperszemekkel.

3. Túrós

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg cukor; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, 30 dkg eper, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, cukorból 1 tojással linzertésztát készítünk. Kerek tortaformában 20 percig sütjük. Közben az áttört túrót a cukorral, a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd könnyedén hozzáadjuk a felvert tejszín kétharmadát. A linzerlapra kenjük. Hogy a formája szép legyen, vegyük körül fóliacsíkkal, és tegyük egy fél óra hosszára a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrényből kivéve megrakjuk eperrel, s a maradék tejszínnel díszítjük



Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      


Forrás:  https://ketkes.com