Így készül a legjobb cigánypecsenye fotókkal lépésről lépésre :)


Ajánld ismerőseidnek!







A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)
Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült hús és a pirított füstölt szalonna egyvelegéből, amit kellően ki tud egészíteni a -normális- krumpli-köret és a rengeteg savanyú (plusz a jéghideg sör, hehe....) . De rengetegen nem tudják elkészíteni, jobban mondva úgy készítik hogy az minden, csak nem cigánypecsenye....
c01.JPG
A napokban a Balaton-parton voltunk egy -elvileg jó hírű- étteremben, és ChiliRevi cigánypecsenyét rendelt. Egy agyon-klopfolt -ráadásul karajból készült- szarrá sütött cipőtalpat kapott, gyakorlatilag egy natúr szeletet megszórva fűszerpaprikával és kicsi fokhagymával. Nnnnna, ezt azért nem kellene. Kíváncsiságból körbenéztem a neten mit is csinálnak az emberek itthon cigánypecsenye név alatt. Elborzadtam, ezért elhatároztam, hogy megmutatom én hogyan is készítem. A legdurvább dolgokat azért felsorolom, hogy elkerüljük ezeket a butaságokat. Nos lássuk az általam összeolvasott tanácsokat "cigánypecsenye" címén:
- Előző nap pácoljuk be. A legjobb, ha be is vagdossuk a hús széleit, hogy ne kunkorodjon fel. (nem kell egy napig pácolni, a húst pedig nem kell bevagdosni)
- Forgassuk paprikás lisztbe és úgy süssük ki. (a zsengébb verzió simán csak lisztbe akarja forgatni). (aki hekket szeretne készíteni nyugodtan forgassa paprikás lisztbe, de a cigánypecsenyét ne)
- A pirítás után öntsünk a hús alá vizet (!!!) és abban pároljuk, míg megpuhul a hús. (hirtelen sült hús a cigánypecsenye, nem kell még pluszban párolni)
- Készítsük karajból.  (egy túróst, a cigánypecsenye tarjából készül)
- Alaposan klopfoljuk ki. (nem szabad kiklopfolni)
Nos, akkor itt a legjobb cigánypecsenye recept, amit csak el lehet képzelni:
A legjobb cigánypecsenye
Hozzávalók:
8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik)
Bors
Elkészítése:
Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. A képen -remélem- jól látszik a kétféle mustár...
c02.JPG
Keverjük alaposan el.
c03.JPG
Ezzel a krémmel kezdjük el -sütőecsettel- bekenni a tarjákat. Tarjákat, mondom, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst vékonyra kell szeletelni (MAX. 1 ujjnyi vastagra, de inkább kicsit keskenyebbre), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges.
c04.JPG
Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen tegyük egymásra a húsokat.
c05.JPG
Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.
c06.JPG





Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk,
c09.JPG
és tegyük 200 C-fokra felfűtött sütőbe kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő: hadd piruljon a köret!
Közben hevítsünk egy serpenyőt, amiben a füstölt szalonnát meg tudjuk pirítani. A sütni való kis finomságokat előzőleg vágjuk félujjnyi vastag darabokra (a 40 dkg-t 4 hosszanti részre), majd metéljük be a háromnegyed-részükig. A szalonna pirulásáig hagyjuk a serpenyőben (természetesen mindkét oldalát pirítsuk meg), majd vegyük ki, addig szépen kiereszti a finom zsírját.
c11.JPG
Amikor a szalonnákat kivettük mehet a kisült zsírba a hús is, de előtte vegyük vissza a hőt közepesre és várjunk 5 percet, hogy a zsír valóban lehűljön picit. Az is megoldás, ha a serpenyőt pár percre lehúzzuk a tűzről, így a főzőlap és az edény is megfelelően le tud hűlni. A húsok mindkét oldalát süssük maximum 4-5 percig, majd vegyük ki a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni. Nem szabad tovább sütni, hiszen akkor cipőtalpat fogunk kapni. A cigánypecsenye egy hirtelen sült hús, és pont ez a lényege: szaftos, tocsogós és zsíros, megfejelve a frissességgel és omlóssággal.
c12.JPG
Amint mindkét oldal megsült már tálalhatjuk is. A cigányoknál az a szokás, hogy bőségtálakat kínálnak, azaz nem egy-egy nyamvadt szeletet a tányérokra porciózva, hanem egyben az egész ételt. Tehát tegyük a kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra, helyezzük rá a húsokat, kenjük meg őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, rakjuk a tetejére az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd halmozzuk mellé a finoman csípős savanyúságokat. Én a kedvenc tavaszi savanyúságommal, újkáposzta salátával és örmény répasalátával kínáltam (ha kell a recept csak szóljatok), persze sima savanyú uborka is került az ételhez. Ja, és jéghideg sör ezerrel!!!!
Ennyi az egész. Nagyon finom, nagyon szaftos, nagyon kell!
Már régóta készültem kedvenc Indexes újságíróm "meghívására". Ha egy nőnek a szívpörkölt tényleg finom (amúgy tényleg az volt!) és szívesen tunkolna bele (ahogy írta is), akkor Gábris Eszter remélem kedvét leli egy igazi szaftos-füstös cigánypecsenye befalásában is.... ;)
c14.JPG



Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is