Sportszelet

Ajánld ismerőseidnek!







Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
10 dkg olvasztott margarin
1,5- 2 dl tej
3 dkg cukor
3 dkg élesztő

Forgatáshoz:
Kakaó, dió, fahéj, kókuszreszelék, cukor…

Kenéshez:
Vaj, /margarin, olaj/ tej




Elkészítés:
A tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a tojással, a vaníliás cukorral, csipet sóval,
olvasztott margarinnal, valamint a felfuttatott élesztővel jól kidolgozzuk és kelesztőtálban ½ órát kelesztjük. Öt papírtörlő tekercset /15 cm hosszú, 5 cm átmérőjű az enyém /bevonunk alufóliával, a két végét is és olajjal vékonyan megkenjük.
A megkelt tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és 1-2 cm-es csíkokra vágjuk. Ezek után feltekerjük a tésztát a formánkra úgy, hogy mindig fedje egy kicsit az előző csíkot, a végeit pedig visszadugjuk az előző csík alá. Finoman megfogatjuk a deszkán, bekenjük olvasztott margarinnal, vagy olajjal. Utána cukorban, meghempergetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk jó messzire egymástól, hogy mindenhol érje a meleg. Ha állítva sütjük, akkor szorosan kell feltekerni, hogy ne csússzon le a tészta a formáról sütés közben. Lehet fektetve is sütni, akkor forgatni kell sütés közben. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára kb. 20 perc alatt. A cukros kürtöskalácsot még melegen kenjük meg langyos tejjel és akkor bármibe beleforgathatjuk (kakaó, fahéj, dió, kókusz, mák). Én a cukor és kakaó keverékébe forgattam 3 db- ot, 2db-ot pedig kókuszreszelékbe. Jó étvágyat kívánok hozzá!

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON   


Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje