Sajtos,tejfölös pogácsa


Ajánld ismerőseidnek!







Hozzávalók

4 dkg élesztő
60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 egész tojás és egy sárgája
1 evőkanál só
2 dl 20 %-os tejföl

A kenéshez és a szóráshoz:
1 felvert tojás
10 dkg reszelt sajt




Elkészítés módja

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük az élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Amikor megkelt, átgyúrjuk, és háromszor hajtogatjuk 20 percenként.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.
Ezután a tésztát fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét késsel bevagdossuk. Egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt 20 percet. 180 fokon szép pirosra megsütjük  

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      


Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje