Miért érdemes mindennap banánt enni?


Ajánld ismerőseidnek!






Tél végén, tavaszt várva bizonyára mindenkinek a szervezete ki van éhezve az igazi gyümölcsökre. Természetesen legfinomabb az, amelyiket saját kertünkből szedjük, de ha nincs rá lehetőség, akkor bizony vásárolnunk kell a piacról. Körültekintően kell beszerezni az asztalunkra kerülő gyümölcsöt és alaposan megmosni fogyasztás előtt. Talán még mindig szerencsésebb déli gyümölcsöt vásárolni, mint a márciusi időszakban epret, vagy szőlőt.

Az alábbiakban tudj meg többet a banán fogyasztásának kedvező hatásairól.

A banán harcol a depresszió ellen, okosít, másnaposságot gyógyít, enyhíti a reggeli rosszulléteket, véd a vese rák, a cukorbetegség, a csontritkulás és a vakság ellen. Meg tudja gyógyítani a szúnyogcsípés viszketését és kifényezi cipődet.

A banán segít leküzdeni a depressziót magas triptofán tartalma miatt, amely szerotoninná alakul – ami az agyban egy boldog hangulat ingerületátvivő.

Egyél meg 2 banánt egy megerőltető edzés előtt, hogy extra energiát nyerj és stabilizáld vércukorszinted.

A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, támogatja a fogyást, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B-6 vitamin tartalmának.

A banán által nyújtott természetes gyógymódok

●   A banán segíti az emésztést, mivel gazdag pektinben. E mellett finoman kelátképző is, eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből.

●   A banán prebiotikumként is szolgál, serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben. Emésztőenzimeket is termelnek, hogy segítsék a tápanyagok felszívódását.

●   A banán magas rosttartalma segít normalizálni a bél perisztaltikáját, megszünteti a székrekedést.

●   A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.


●   A banánevés segít megelőzni a veserákot, védi a szemet makula degeneráció ellen, és erősíti a csontokat a kalcium felszívódásának növelésével.

●   A banán segít a tanulásban azáltal, hogy éberebbé teszi a tanulókat. Vizsgák előtt mindenképp fogyassz el egy banánt, hogy a magas káliumszintet kihasználva növeld koncentrációkészséged.

●   A banán magas antioxidáns tartalmú, semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen.

●   A banán természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést.

●   A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely nyersen is fogyasztható anélkül, hogy a gyomorfekélyt súlyosbítaná, mert filmes bevonattal látja el a gyomrot maró savak ellen.

●   Egy banán elfogyasztása étkezések között segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti a reggeli rosszulléteket.

●   Kend be a pók harapást, szúnyogcsípést vagy csalánkiütést a banánhéj belsejével, hogy enyhítsd a viszketést és irritációt.

●   Stabilizálja a vércukorszintet olyannyira, hogy ha étkezések között banánt eszel, mást már nem is fogsz kívánni.

●   Egy banán a testhőmérsékletet is csökkentheti, és lejjebb viszi a lázat, vagy segít egy forró napon.


●   A természetes hangulat-fokozó triptofán segít enyhíteni a szezonális affektív zavarokat (SAD).

●   A banán nagy mennyiségű B-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot tartalmaz. Fogyasztásával könnyebben szokhatsz le a dohányzásról, csökkenti az elvonási tüneteket.

●   Szemölcsöd is eltávolíthat úgy, hogy egy darab banánhéj belsejét a szemölcsre teszed és ragtapasszal leragasztod.

●   Dörzsöld a banánhéj belsejét bőr kézitáskádra, vagy cipődre és száraz ruhával gyorsan fényesítsd ki azokat, ragyogni fognak.

●   Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt.

●   A vizelettel való kalcium veszteség ellensúlyozására is jó, valamint erős csontokat épít.

●   Javíts hangulatodon, és csökkentsd a menstruációt megelőző és -alatti fájdalmakat, görcsöket. Kiváló stresszoldó is egyben.

●   Javíts vérképeden és enyhítsd a vérszegénység tüneteit, a banánban lévő vas által.

●   Magas kálium tartalma miatt csökkenti a vérnyomást. Véd a szívroham és a stroke ellen.


Ne felejtsük el azt sem, hogy a banánból isteni finom turmixokat is lehet készíteni.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is