A bazsalikom a legerősebb természetes antibiotikum, csökkenti a koleszterin szintet, tisztítja az ereket

Ajánld ismerőseidnek!







A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, mint a kamilla, cickafark vagy mezei zsurló. A szakértők több mint 60 fajta bazsalikomot ismernek, három fő típusa van: az édes, lila és bokor. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is termesztik szerte a világon, a legjobban a trópusi körülményeket szereti, de mérsékelt égövön is megterem. Ezt a növényt tartják az egyik legegészségesebb gyógynövénynek.

 A bazsalikom sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket

●   Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.

●   Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló- és antibakteriális tulajdonságúak.

●   A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.

●   A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

●   Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
●   A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.

●   Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

●   A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.      

●   A bazsalikom kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások.

●   A növény fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

●   A bazsalikomból készült tea megszünteti a hányingert.

●   Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, csökkenti a felpuffadást, enyhíti a szélgörcsöket, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt.

●   Nyugtatóként, stressz oldóként, idegerősítőként is ismeretes, és a mentális fáradtságnak is kiváló ellenszere.



●   Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékony hatású. Rovarcsípések, pattanások, bőrgyulladás, különféle sebek, sérülések, vagy egyéb bőrproblémák kezelhetők a bazsalikommal.

●   Meghűlés esetén is nyugodtan használhatjuk. Bazsalikomból készült sziruppal köhögésünket csillapíthatjuk, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít.

Hogyan használjuk

Teaként: A friss leveleket lobogó vízzel forrázzuk le. Hagyjuk állni 5 percig. Az így kapott főzettel csillapíthatjuk a köhögést, vagy nyugtatóteaként is fogyaszthatjuk.

Nyersen szétrágott levele: Étvágygerjesztő, emésztést segítő, szájfertőtlenítő hatású.


Illóolaját, belsőleg és külsőleg egyaránt: Nyugtató, vágycsökkentő hatása van; kismamáknál fokozza a tej elválasztását.

Fürdővízbe téve: Kiváló nyugtató, stressz oldó.

Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Az illóolaj fogyasztása, illetve külsőleg történő alkalmazása is tilos, ugyanis károsíthatja a magzatot.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  http://ezatutioldal.blogspot.com/2018/04/a-bazsalikom-legerosebb-termeszetes.html