Dobos torta szelet


Ajánld ismerőseidnek!







Hozzávalók: 12-14 szelethez 
A piskótához
8 db tojássárgája
8 db tojásfehérje
120 g kristálycukor
120 g búzaliszt 
1 csipet só

A krémalaphoz
220 g tojás ( kb. 4 darab ) -kikeverve
220 g kristálycukor
35 g étkezési keményítő ( nekem nem volt keményítő,ezért 1 cs. sütőport használtam)
1 evőkanál vanília eszencia (de ha nincs eszenc,akkor 2 cs. vaníliacukor)

A krémhez:
250 g vaj
70 g holland kakaópor

A tetőhöz:
1 db piskótalap
120 g kristálycukor,pici ecet ,10 dkg vaj.
(A piskótát elkészítem,amit laponként sütök ki egyesével,a tortaformát kirajzolom sütőpapírral,és kanállal kenem el rajta !)




Elkészítés:
A piskóta készítést a papírformák kivágásával kezdjük. 8 db, 22 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját, majd ollóval kivágjuk.
Ezután elkészítjük a piskótát. Kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét a sóval és a cukorral habbá verjük.
A sárgákat lassú fordulaton hozzákeverjük a fehérjehabhoz.
A lisztet átszitálva tesszük a tojásos keverékhez, és óvatosan fakanállal simára keverjük a piskótát.
A 8 db sütőpapírt tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát és szépen elkenjük. ( ezt egyesével kisütjük).180 C fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt világosra megsütjük.
A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük.
Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki.
A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szoba hőmérsékletűre vissza nem hűl.
Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsunk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk. 
7 lapot összetöltünk a krémmel, a maradékkal körbekenjük a tortát.
A 8 lapot bevonjuk olvasztott cukorral. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Fontos! 
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
A feldarabolt tetőket, a felvágott Dobostorta szeletek tetejére tesszük.Jó étvágyat kívánok! 

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      
Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje