Oldalak

Ízületi fájdalom csökkentése egyszerűen



Ajánld ismerőseidnek!


 
   Ízületi fájdalom a kéztőcsontokban.
Az osteoarthritis – vagy más néven ízületi fájdalom – sok kellemetlen tünettel járhat együtt. Ezek csökkentésében segíthet az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Az ízületi betegség egyik kiemelkedő tünete a folyamatosan fennálló és szűnni nem akaró fájdalom. Azonban vannak olyan élelmiszerek, tevékenységek és életmódbeli tényezők, amelyek kiiktatásával elkerülhetővé válik a fájdalom, így az élet is könnyebbé válhat.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet a fájdalom csökkentésében, illetve annak megszüntetésében. Az osteoarthritis egy krónikus degeneratív betegség, amely az ízületek károsodását idézi elő. Ez nemcsak ízületi fájdalmat okozhat, de az ízületek merevségét is előidézheti.

Az ízületi fájdalom a test bármely részében megjelenhet, kialakulhat a térdben, a csípőben, a gerincben és a kezekben is. Az osteoarthritis leggyakoribb tünete a reggeli merevség, illetve duzzanat is megjelenhet a kezekben és a lábakban.

Az alacsony szénhidráttartalmú étkezéstől csökkenhet a fájdalom mértéke és intenzitása. Ez a fajta étkezés csökkentheti az oxidatív stresszt is. Emellett léteznek olyan táplálékok, amelyek jelentősen csökkenthetik a tüneteket.

Az egyik ilyen táplálék a banán, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bír, így az ízületi gyulladást is minimalizálni tudja. A banán emellett csökkentheti az ízületi porc károsodását is.

A cseresznye tele van gyulladáscsökkentő flavonoidokkal, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a szabad gyökökkel szembeni küzdelemben, így segít megakadályozni az ízületi károsodás kialakulását.

Egy tanulmány szerint a tej nagyon hasznos táplálék az ízületi gyulladás megakadályozásában. A tej ezen kívül segíthet megerősíteni a csontokat, és ezáltal késleltetheti az osteoarthritis kialakulását.

A fokhagyma is erős gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett a fokhagyma a fájdalmat is segíthet csökkenteni.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik, amelynek szintén a fájdalom csökkentésében van kiemelkedő szerepe.

A citrusfélék tele vannak C-vitaminnal, amely vitamin a kollagénszintézist segíti elő. A kollagén elengedhetetlen a porcok állapotának javításában és egészségének megőrzésében.

A szőlőnek is van fájdalomcsökkentő hatása, mindemellett elősegíti az ízületek rugalmasságának megőrzését, illetve a mobilitás megtartásában is számíthatunk erre a gyümölcsre.