Sokan nem szeretik a káposztát. Van aki az illatát, míg mások az állagát nem kedvelik, pedig egyike a legegészségesebb zöldségeknek. A káposzta gyönyörűvé varázsolja a bőrt, segít a fogyásban és még az immunrendszert is megtámogatja.
A káposztát nagyon sokoldalúan lehet felhasználni. Készíthetünk belőle salátát és főtt ételt. Télen az egyik legegészségesebb a savanyú káposzta, amely rengeteg C-vitamint tartalmaz, így erősítve meg az immunrendszerünket.
Nem hagyható az sem figyelmen kívül, hogy milyen pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre. A káposzta gazdag forrása a béta-karotinnak, a C-vitaminnak – ami egy kitűnő antioxidáns – és a rostnak. A C-vitamin csökkenti a méreganyagok felhalmozódását az emberi szervezetben. Ezek miatt a méreganyagok miatt alakul ki az ízületi gyulladás, a köszvény és a különféle bőrbetegségek is. A káposzta csökkenti egyes daganattípusok kialakulásának a kockázatát is.
A káposzta másik nagy előnye, hogy nem egy drága leveles zöldségről van szó és egész évben könnyedén hozzáférhető.
A káposzta megtámogatja a fogyást és rendszeres fogyasztásával gyönyörű lehet a bőrünk.
A káposzta gazdag forrása a K-, a C- és a B6-vitaminoknak, illetve van benne mangán, folsav, kálium, kalcium és magnézium is. Kis mennyiségben, de tartalmaz még riboflavint és A-vitamint is. A B6-vitamin számos anyagcsere-folyamatban részt vesz, többek között az energia-anyagcsere és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen. Ezen kívül antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag.
A testben kialakuló gyulladás általában a szervezet válasza valamilyen fertőzésre. Azonban a hosszú ideig fennálló gyulladás krónikussá is válhat, ami alapja lehet az olyan krónikus betegségek kialakulásának, mint szívbetegség, gyulladásos bélbetegség vagy éppen ízületi gyulladás.
A keresztesvirágú zöldségek, mint amilyen a káposzta is, jelentősen képesek lecsökkenteni a gyulladást, mivel sok antioxidáns vegyületet tartalmanakz.
A káposzta gazdag forrása a C-vitaminnak is, amelynek fontos szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagén rugalmasságot ad a bőrnek, de elengedhetetlen a csontok, az izmok és az erek megfelelő működéséhez is. Mivel a C-vitamin erős antioxidáns, így rákellenes hatással is rendelkezik.
Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is