Az öregedési folyamatokat nem igazán lehet megállítani, de lelassítani igen. Ahogy öregszünk, úgy egyre több elkerülhetetlen változást tapasztalunk meg a testünkön és az egészségünkben. Ilyen a bőr ráncosodásra, a test változó formája, már az arcvonásaink sem olyanok lesznek, mint régen, megváltozik a rugalmasságunk, a mobilitásunk, a hormonegyensúlyunk, a látásunk, a libidónk. Az emésztés sem lesz már olyan hatékony, krónikus betegségek jelenhetnek meg, és egyes szerveinkben is változások következnek be. Gondoljunk csak a memória romlására vagy a csontsűrűség csökkenésre.
A legfontosabb dolog, amivel az öregedési folyamatokat lassítani tudjuk, az nem más, mint a táplálkozás. Léteznek úgynevezett öregedésgátló táplálékok, amelyeket érdemes beiktatni az étrendünkbe, hiszen ezekkel a táplálékokkal jelentősen csökkenthetjük az időskori krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
A bogyós gyümölcsök, köztük a fekete áfonya nagyon egészségesek, hiszen tele vannak értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, melyeknek legfőbb feladatuk a szabad gyökök okozta káros hatások kivédése, illetve az általuk okozott oxidatív stressz csökkentése, semlegesítése.
A hagyma az egyik legjobb táplálék, hiszen fenntartja a gyomor- és a bélrendszer egészségét. Márpedig a kor előrehaladtával a gyomrot és a bélrendszert megtámadhatja gyulladás, baktériumok és fekély, amelyek negatívan hatnak az emésztésre. A hagyma olyan aktív összetevőket tartalmaz, amelyek optimalizálják az emésztőrendszer egészségét, és így az öregedési folyamatokat is lassítani tudják.
A szív az egyik legfontosabb szervünk, és ahogy mi is, úgy a szívünk is öregszik. Ez hatással van az anyagcserére, az energiaszintre, a mobilitásra, egyszóval a mindennapi életre. A halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek az egészséges koleszterin-egyensúly fenntartásában, ez pedig szintén megakadályozza a korai öregedést.
A joghurt kalciumban és probiotikumban gazdag, amely azt jelenti, hogy véd a csontsűrűség és a csont ásványianyag-tartalmának csökkenésétől, mindeközben a bélflóra egészségét is sikeresen fenntartja.
Minden zöldség rendelkezik öregedésgátló hatással, de a legegészségesebbek a keresztesvirágú zöldségek, köztük is a brokkoli, hiszen ez a zöldség antioxidánsokban gazdag, sok kutatás igazolta rákellenes hatását is.
A gyömbér egy gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és antioxidáns táplálék, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti, de védelmet nyújt a krónikus betegségekkel szemben is.
A fokhagymában lévő allicin erősíti az immunrendszert, véd a krónikus betegségekkel szemben, csökkenti a gyulladást, és megakadályozza bizonyos típusú daganatos betegségek kialakulását is.
Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is