Részletes tartalmak

Karalábé A zsenge, tápláló gumózöldség


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Karalábé (Brassica oleracea Gongylodes): A zsenge, tápláló gumózöldség

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó, gumós szárat növesztő zöldség, amelyet már a 16. századtól kezdve termesztettek Európában. Kellemesen édeskés, enyhén retekre emlékeztető íze, zsenge állaga és sokoldalú felhasználhatósága miatt népszerű zöldség.


Tápanyagtartalom (100 g nyers karalábéban)

  • Energia: kb. 27–30 kcal

  • Fehérje: 1,7 g

  • Szénhidrát: 6–6,5 g

  • Zsír: 0,1 g

  • Rost: 3,5–4 g

Vitaminok:

  • C-vitamin: 60–70 mg (! – kiemelkedően magas)

  • B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok

  • Folsav (B9-vitamin)

  • K-vitamin (kisebb mennyiségben)

Ásványi anyagok:

  • Kálium: kb. 350 mg

  • Kalcium: 25–30 mg

  • Magnézium: 20 mg

  • Foszfor: 45 mg

  • Vas, cink, mangán – nyomelemként


Jótékony hatásai

1. Erőteljes immunerősítő

  • Magas C-vitamin-tartalma segíti az immunrendszer működését, védi a sejteket az oxidatív stressztől.

  • Különösen hatékony megfázásos időszakban.

2. Emésztésbarát, rostban gazdag

  • Rostjai támogatják a bélműködést, segítik a salakanyagok távozását.

  • Kiváló választás székrekedés, puffadás ellen.

3. Víz- és elektrolitpótló

  • Magas káliumtartalma segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát, vérnyomáscsökkentő hatású lehet.

4. Kalóriaszegény, diétabarát

  • Alacsony energiatartalma és rosttartalma miatt hosszan laktat, segít a testsúly szabályozásában.

5. Lúgosító, méregtelenítő

  • Segít a szervezet pH-egyensúlyának megtartásában, támogatja a májat és a veséket.

6. Cukorbetegeknek is ajánlott

  • Alacsony glikémiás indexe és rostjai miatt kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosít.



Felhasználása a konyhában

A karalábé rendkívül sokoldalúan elkészíthető, akár nyersen, akár főzvesütve vagy rántva is.

Kedvelt elkészítési módok:

  • Rántott karalábé (előfőzve, panírozva)

  • Töltött karalábé (húsos vagy vegán töltelékkel, paradicsomos szószban)

  • Karalábéleves – tejfölösen, tárkonnyal vagy kaporral ízesítve

  • Zöldséges főzelék – répával, burgonyával kombinálva

  • Karalábésaláta – reszelve, ecetes, joghurtos vagy mustáros öntettel

  • Párolva köretként – például csirke vagy hal mellé

  • Zöldségtálba, wokba – zsenge, roppanós állaga miatt kiváló

Zöld levelei is ehetők!

  • A fiatal karalábélevelek sötétzöld színűek, gazdagok C-, A-, és K-vitaminban – bátran főzhetők, párolhatók, levesbe is adhatók.


Tárolás, tippek

  • A zsenge újkaralábé néhány napig tárolható hűtőben, leveleit külön érdemes eltenni.

  • A nagyobb, keményebb példányokat héj nélkül, megfőzve ajánlott fogyasztani.

  • Fagyasztható is: előfőzve lefagyasztható krémlevesekhez vagy ragukhoz.


Érdekességek

  • A karalábé nem gyökérzöldség, hanem megvastagodott szár, ezért egyedülálló szerkezetű.

  • Német nyelvterületen is "Kohlrabi" néven ismert – innen került be a magyarba.

  • Népszerű a gyermekek első zöldségeként is, mivel enyhe ízű, puha és könnyen emészthető.


Összegzés

karalábé egészséges, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, amely különösen magas C-vitamin-tartalmával és rostjaival tűnik ki. Finom, frissítő íze és változatos felhasználhatósága miatt méltán lehet része a mindennapi étkezésnek – főleg tavasszal, amikor az újkaralábé zsenge és illatos. Akár levesbe, salátába, főételként vagy köretként is megállja a helyét.


Print Friendly and PDF