Oldalak

Rákóczi túrós lépésről-lépésre


Ajánld ismerőseidnek!






Számtalan változatban el lehet készíteni ezt a sütit, de én a nejem által készített finomságot ismertetem. Kisebbik fiam, aki nem csípi a túrót, is benyomott egy párat. Anyósom, pedig egyenesen megdicsérte az alkotót. 

Hozzávalók:
250 g liszt, 80 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1/2 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna; a töltelékhez: 500 g áttört túró, 150 g cukor, 25 g búzadara, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 2 tojásfehérje habbá verve; a tetejére: 4 tojásfehérje, 90 g cukor; baracklekvár a tésztalap megkenéséhez


Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókból tésztát készítünk. Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, liszttel meghintünk, majd belefektetjük a kinyújtott tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben félkeményre sütjük (pont annyi idő szükséges hozzá, amíg a túrós krémet összeállítjuk, a hozzávalóit alaposan összekeverjük kb. 10-15 perc).


A félig sült tésztaalapot megkenjük baracklekvárral, majd ráborítjuk a túrókrémet, amit szépen elegyengetünk.
Visszatesszük a sütőbe. Közben keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral.

Kb. 20 perc elteltével, amikor a túró már ruganyosra összeállt (nem folyik), kivesszük a sütőből és a tetejére kanalazzuk a habot és ízlés szerint mintákat rajzolunk rá egy kanállal, villával, nyomófecskendővel (ami éppen kéznél van).

Mehet vissza a sütőbe, egészen addig, amíg a hab megszikkad és kicsit meg nem pirul.

Ha kihűlt, felszeleteljük.