A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin forrás, emellett kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a kötőszövet megfelelő működésében, szerkezetének megfelelő kialakításában, ezáltal az íny, a bőr, a csontok és a porcok egészségének megőrzésében.
A homoktövis kipréselt leve, mézzel ízesítve valódi vitamin bomba. Kicsit macerás a szedése, de fogyasztásának élménye feledteti velünk a szúrós ágak által okozott kisebb karcolások látványát.
A homoktövis gyógyhatásai
● Kedvezően hat a száraz, irritált bőrre, s gyulladás gátló és a baktériumok elterjedését mérséklő hatása miatt jótékonyan befolyásolhatja a sebek, sérülések gyógyulását is.
● Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása szintén a sebek és bőrbetegségek gyógyulását segítheti elő.
● Hatásos lehet e szervünk tisztításában, méregtelenítésében, sejtjeinek regenerálódásában és működésének javításában.
● A benne található értékes anyagoknak köszönhetően jelentősen erősítheti az immunrendszert, s így fokozhatja szervezetünk ellenállóképességét. Az egészségmegőrzésben és a különböző problémák kialakulásának megelőzésében így mindenki számára hasznosnak bizonyulhat, de különösen a gyengébb immunrendszerű embereknek (gyerekeknek, időseknek, betegeskedőknek) lehet segítségére ellenálló képességük megőrzéséhez és növeléséhez.
● Szerepet játszik az érfalak rugalmasságának növelésében, a szervezetünkben található káros, LDL koleszterin szintjének csökkentésében, s így az érelmeszesedés s a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.
● Antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően segíthet szervezetünk öregedését lelassítani. Ezt állítólag a benne található flavonoidok segítségével éri el, hiszen ezeket a vegyületeket hatékonynak tartják a sejtek öregedésének mérséklésében.
● Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején.
● Allergiák, pl. szénanátha esetén is javasolt.
● Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
● Májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek enyhítésére is.
● Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.
● Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.
● Segíthet az anyagcsere fokozásában, s így a pluszkilók felszaladásának megelőzésében és leadásában, s mivel a szövetek feszességét, rugalmasságát is fokozhatja, így a súlyingadozással együtt járó narancsbőr megjelenésének elkerülésében is hatékony lehet.
● Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.
Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában fogyaszthatjuk, leveléből viszont készíthetünk teát meghűléses megbetegedések esetén.