Oldalak

A jellegzetes adventi fűszerek gyógyító hatása


Ajánld ismerőseidnek!






A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és társaik gyógyító hatásúak is lehetnek, ha tudjuk, mire használjuk őket.



Szerecsendió

A szerecsendió fájáról, ami valójában nem is diófa, két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, "szerecsendióvirág"-ként ismert magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, zöldséges ételekhez használhatjuk.

Gyógyhatása: gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.

Tipp: egészben vásároljuk, és a szükséges mennyiséget frissen reszelve használjuk.



Csillagánizs

Aromája az ánizshoz hasonló, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják.

Gyógyhatása: illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van.

Tipp: rendkívül dekoratív, karácsonyi díszek készítésénél használhatjuk.



Koriander

Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra is emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Illik sültekhez, pácokba, káposztás ételekhez.

Gyógyhatása: gyomorrontás, teltségérzés ellen hat, baktérium- és gombaölő hatású.

Tipp: fájdalomcsillapító italhoz 6 dl vízben 10 percig főzzünk 2 kk. koriandermagot, 5 szem szegfűszeget és 1 kk. csilit, szükség esetén félcsészényivel fogyasszunk belőle.



Gyömbér

Erős, édeskés aromájú fűszer. Jó aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, tea és gyömbérsör is készülhet belőle.

Gyógyhatása: megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memóriajavító.

Tipp: egy körömnyi friss gyömbér rágcsálása enyhíti az utazáskor fellépő rosszullétet.



Kardamom

Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Puncshoz, darált húsokhoz, zöldséges ételekhez is illik.

Gyógyhatása: gyomorerősítő, emésztésserkentő. Javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást.

Tipp: héjában hagyva, jól záródó üvegedényben tárolva korlátlan ideig megőrzi aromáját.






Ánizs

Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményhez, kompóthoz használjuk, vöröskáposzta vagy céklasaláta ízesítőjeként is finom.

Gyógyhatása: emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.

Tipp: jótékony hatását úgy is élvezhetjük, ha olaját kockacukorra cseppentve fogyasztjuk.



Szegfűszeg

Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.

Gyógyhatása: a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó.

Tipp: óvatosan adagoljuk, gyakran egyetlen szem is elég az ételbe, italba.

  



Szegfűbors

Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.

Gyógyhatása: serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.

Tipp: keverjünk a színes borsok közé néhány szemet belőle, így együtt darálva, őrölve, különleges ízű fűszerkeveréket nyerhetünk.


Fahéj

Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.

Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.

Tipp: azt tartják, hogy a fahéjolaj illata vigasztaló, melegítő hatású, ha bánat ér vagy magányosnak érezzük magunkat, tegyünk az aromamécsesbe pár cseppet belőle.

Vanília

Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, italok ízesítője.

Gyógyhatása: élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverik. Serkenti az emésztést.

Tipp: egy üveg jó minőségű vodkába áztassunk be 10 felhasított hüvelyű vaníliát, majd 3-4 hétig sötét helyen érleljük. A vaníliakivonatból egy teáskanálnyi helyettesít egy rúd vaníliát.



Borókabogyó

Kékesfekete, illatos, erősen aromás bogyói csípősek, édeskésen kesernyések. Sültek, szárnyasok, vadételek, pácok, mártások fűszerezésére használhatjuk.

Gyógyhatása: étvágyjavító, vizelethajtó, vese- és epekőoldó, köszvény és csúz ellen is jó hatású. Olaja fertőtlenítő, méregtelenítő, stresszoldó.

Tipp: reuma ellen hatásos lehet a borókabogyó-kúra, ehhez azonban az esetleges mellékhatások miatt mindenképpen kérje fitoterapeuta tanácsát.



Sáfrány

Aromás illatú, kesernyés ízű fűszer, amelynek néhány apró szála is aranysárgára festi az ételt. Elsősorban levesek, mártások, kenyérfélék, tészták színezésére, ízesítésére használhatjuk.

Gyógyhatása: véd a szívinfarktus ellen, mivel csökkenti a koleszterinszintet. Hatásos lehet magas vérnyomás kezelésére is.

Tipp: készíthetünk belőle ételfestéket, ha 1 g sáfrányt 1dl 70 fokos alkoholban egy hétig érlelünk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegben, sötét helyen tároljuk.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!