🌸 Szaporítás
A bab szaporítása kizárólag magvetéssel történik.
A magokat közvetlenül a szabadföldbe vetjük.
Fontos: meleg talajba kerüljön, mert a hidegben nem csírázik jól, és a magok meg is rohadhatnak.
Tipp:
Ha korábban szeretnénk babot, beltérben kis cserepekben is lehet palántát nevelni áprilisban, majd májusban kiültetni.
🐛 Kártevők
1. Levéltetvek:
Fiatal hajtásokat támadják meg, gyengítve a növényt.
Védekezés: természetes ellenségek (pl. katicabogarak) segítenek, vagy rovarölő csalánlé.
2. Babzsizsik:
A betakarított bab magjait károsítja – a lárvák belülről rágják ki a szemeket.
Védekezés: a magokat hűvös, száraz helyen tároljuk; fagyasztással elpusztíthatók a lárvák.
3. Tripszek:
A leveleken ezüstös foltokat okoznak.
Védekezés: rovarölő szappan, neem olaj.
🍄 Betegségek
1. Lisztharmat:
Fehér, poros bevonat jelenik meg a leveleken.
Megelőzés: szellős ültetés, beteg részek eltávolítása.
2. Baktériumos levélfoltosság:
Fekete-barna foltok a leveleken, majd azok elszáradnak.
Megelőzés: ellenálló fajták választása, vetésforgó.
3. Fusarium hervadás:
A gyökérzet és a szár alsó része rothadni kezd, a növény lankad.
Megelőzés: jó vízelvezetésű talaj, vetésforgó, egészséges mag használata.
🌾 Betakarítás
A zöldbabot fiatal, zsenge állapotában szedjük.
A szárazbabnál meg kell várni, míg a hüvelyek teljesen elszáradnak, majd kézzel kifejtve tároljuk a magokat.
Fontos:
A rendszeres szedés serkenti az új virágok és hüvelyek képződését, így hosszabb ideig terem.
🌟 Érdekesség
A bab nemcsak tápláló élelmiszer, hanem gyökerein nitrogénkötő baktériumokat hordoz, amelyek javítják a talaj minőségét is. Emiatt remek választás vetésforgóban a talaj termékenységének fenntartására!