Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!

Ajánld ismerőseidnek!






A ligetszépét valaha csak szépségéért szerették. E különleges, pompás színekben ragyogó növényről azonban sokáig nem tudtuk, hogy gyógyító hatással is bír.


A ligetszépének több változata létezik, mindegyikük az Onagraceae család osztályába tartozik.

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola.


Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Évelő, lágyszárú növény, mely elérheti akár a 2 métert is. Júniustól szeptemberig virágzik.

A virágzása akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. Éjszaka virágzik, és éjszakai rovarok porozzák őket. Illatos virága csak egy napig él, reggelre elhervad.


Észak-Amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Egyes indián törzsek a levelét és szárát párolva, vaskos karógyökerét szárítva ették, sőt, gyökere vadásztalizmánként is szolgált.

A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták.

A nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja.

 A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.



A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vannak a hozzávalók. A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

 A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.



Hatásosan alkalmazhatod nőgyógyászati problémákra. A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.

Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.

Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Krónikus kandidiázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről be kell kenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél az átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.


Test- és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőröd bársonyosan selymes és friss lesz használata után.

 

A parlagi ligetszépe hatóanyagai linolsav, gamma-linolénsav, olajsav és palmitinsav-trigliceridek.

Felhasználható a levele, magból kinyert olaj, ritkábban virágos hajtása, gyökere.


Gyógyászati felhasználása


●    Enyhíti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást,

●    a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a cukorbetegségből adódó stressz okozta kellemetlen tüneteket,

●    enyhíti az ekcémás tüneteket,

●    kiváló az akne és a rozácea kezelésére,

●    hatásos a Scelosis multiplex okozta károsodások enyhítésében,

●    enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat,

●    táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat, javítja az új körmök keletkezését,

●    diétázás nélkül biztosítja a túlsúly csökkenését,

●    hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában, mivel blokkolja az alkohol elvonási tüneteit,

●    gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését,

●    szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében,

●    véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.

 A fentieket mind embereken észlelték. Ezeken kívül a laboratóriumi állatkísérletek során még a következőket állapították meg:

 ●    lelassította a mellrák növekedésének ütemét,

●    csökkentette a trombózis veszélyét,

●    megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.

 Gyökeréből köhögés elleni szirupot készíthetsz


2-3 megmosott és hámozott gyökeret vágd 1 cm-es darabokra és főzd puhára kevés vízben pár szem szegfűszeggel. Alaposan törd át, majd szűrd le. Mézzel ízesítve kortyonként fogyaszd el.

Magját a szezámmaghoz hasonlóan használhatod. Péksüteményre sütheted, desszertekbe keverheted, levest, salátát készíthetsz belőle.

Intelmek a ligetszépe alkalmazásával kapcsolatban!

A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!


A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk ebben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.


A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  http://ezatutioldal.blogspot.com/2018/07/ligetszepe-az-f-vitamin-leggazdagabb.html