Miért fontos a magnézium? Milyen élelmiszerekben található meg?


Ajánld ismerőseidnek!






A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Egy egészséges felnőtt ember szervezetében 20-28 g magnézium található.

 Ennek körülbelül a fele a csontrendszerben, többi pedig a sejtekben van jelen. Szerepet játszik az ideg-és izomműködésben, a fehérjék szintézisében, a csontok felépítésében, a szív-és érrendszer működésében, a vérnyomás szabályozásában. Újabb kutatások szerint hosszú távon jótékony hatással van a memóriára is. A magnézium több, mint háromszáz enzim kofaktora, melyek működésén keresztül fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében, a sejt energiatermelő folyamataiban, a bélrendszer egészséges működésében.

 Egyes vizsgálatok szerint a magnézium megfelelő mennyiségű bevitelének szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is. Ez az ásványi anyag ugyanis a szervezet egyik fő antioxidánsának, a glutationnak a működésében játszik szerepet. A glutation védi a szerveket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, regenerálja a sejteket, ezáltal az öregedést is gátolja.

Habár a boltok polcain egyre több magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőt találunk, célszerű mégis a természetes forrásokból történő bevitelre törekedni. Egyes betegségek, mint például károsodott veseműködés esetében, panaszokat okozhat a magnézium étrend-kiegészítő formájában történő túlzott bevitele, ajánlott szakember, orvos, dietetikus felkeresése az étrend-kiegészítő szedése előtt. Hiánya ritkán alakul ki elégtelen táplálkozás miatt, mégis érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű bevitelére. Hiányának leggyakoribb tünetei között szerepelnek a szívritmuszavarok, izomgörcsök, ingerlékenység, koncentrációs képesség zavara, szorongás, alvászavarok. Továbbá hiánya növelheti egyes betegségek kialakulásának esélyét, mint például a magas vérnyomás, csontritkulás, depresszió, gyakran jelentkező fejfájások.




 Jogosan merülhet fel a kérdés: mégis mennyi magnéziumot fogyasszunk egy nap?





Egészséges, felnőtt férfiaknak 350 mg/nap, míg nőknek 300 mg/nap mennyiséget érdemes fogyasztani az ajánlások szerint. Szükséglete azonban bizonyos állapotokban megnőhet, például várandósság, szoptatás, menopauza, nehéz fizikai munkavégzés és stresszes életmód esetén, ilyenkor akár 450-500 mg/nap mennyiség is javasolt lehet.


Magnézium nagyobb mennyiségben, a zöldségfélékben, hüvelyesekben, gabonafélékben, gyümölcsökben, tejtermékekben és halakban fordul elő. Felszívódását segítik a kalciumban, A-, és D-vitaminban gazdag élelmiszerek.


Bemutatunk 10 magnéziumban kiemelkedően gazdag élelmiszert és annak magnézium tartalmát, 100 g élelmiszerre vonatkoztatva.


Kendermag: 700 mg
Kakaó: 499 mg
Lenmag: 392 mg
Petrezselyem: 372 mg
Szójabab: 280 mg
Mandula: 270 mg
Mungó bab: 267 mg
Tökmag: 262 mg
Amaránt: 248 mg
Hajdina: 231 mg

A mennyiségekből láthatjuk, hogy bizony nem is nehéz a napi ajánlott magnézium mennyiségét elfogyasztani, főleg egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!