Ajánld ismerőseidnek!
A bazsalikom egy sokoldalú zöldfűszer, amelyet számos ételben használnak. Friss, szárított vagy fagyasztott formában kapható.
A bazsalikomot gyakran használják a pesto szószban, amely egy finom mártás, amelyet tésztához, zöldségekhez és húshoz használnak.
A bazsalikom a paradicsomszószok, a levesek és a pörköltek kedvelt fűszere is. Friss bazsalikomot erős aromáját használhatunk salátákban, salátaöntetekben és szendvicsekbe töltve.
A bazsalikom egy finom fűszer, amely sok ételhez finom ízt ad. Jól illik a paradicsommal, a fokhagymával, az olajjal és a citrommal. A bazsalikom frissen, szárítva és olajban használható.
A szárított bazsalikom nem olyan erős aromájú, mint a friss bazsalikom, de hosszabb ideig eltartható.
Az olajban eltett bazsalikom a legerősebb aromájú, és gyakran használják pizzán, tésztán és szendvicseken.
Íme néhány tipp és ötlet a bazsalikom használatára:
Pesto: A pesto egy ízletes mártás, amely bazsalikomból, fokhagymából, parmezán sajtból, mandulából vagy dióból, olívaolajból és sóból készül.
A pestot tésztával, szendvicsekkel, pizzaval és levesekkel tálalhatjuk.
Marinara szósz: A marinara szósz egy klasszikus olasz szósz, amelyet paradicsomból, bazsalikomból, fokhagymából, hagymából és olajból készítenek.
A marinara szószt tésztával, spagetti húsgombócokkal és pizzával tálalhatjuk.
Vinaigrette: A vinaigrette egy salátaöntet, amelyet olívaolajból, ecetből, fokhagymából, bazsalikomból és sóból készítenek. A vinaigrette-t salátákkal, grillezett hússal és halakkal tálalhatjuk.
Friss bazsalikom: A friss bazsalikomot szendvicsekbe, salátákba, salátaöntetekbe, tésztába, húsba és halba tehetjük, de desszertekhez, például a fagylalthoz és a tortalapokhoz is tökéletes
Szárított bazsalikom: A szárított bazsalikomot fűszerként használhatjuk paradicsomszószhoz, levesekhez, pörköltekhez, raguhoz és pizzához.
Fagyasztott bazsalikom: A fagyasztott bazsalikomot ugyanúgy használhatjuk, mint a friss bazsalikomot, de fontos, hogy ne fagyasszuk le túl sokáig, mert elveszítheti az ízét.
Az olajban eltett bazsalikom bármilyen ételhez hozzáadható, hogy gazdagabb ízt adjon.
A bazsalikom számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól.
A bazsalikom segíthet csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a cukorbetegség kockázatát. A bazsalikom gyulladáscsökkentő hatású is, és segíthet megfázás és influenza esetén.
A bazsalikom illóolajai nyugtató és stresszoldó hatásúak. Egy finom és egészséges fűszer, amely sok ételhez finom ízt ad. Ha még nem használta a bazsalikomot, próbálja ki!