Ajánld ismerőseidnek!
A házi tortánál nincs is finomabb, ilyet azonban csak ritkán látunk. Azt hittem, csak a cukrászok tudnak ilyen gyönyörű tortát készíteni, pedig nem! Első ránézésre talán nehéznek tűnik az elkészítése, de nem az. A recept végén a videóban megtekintheted, hogyan készül ez a fantasztikus torta! Az összeállítása nem a megszokott módon történik, de ettől olyan gyönyörű. A barackos joghurtos krém teszi igazán ínycsiklandóvá. Szülinapokra, különleges alkalmakra remek választás!
Hozzávalók:
- 130 g liszt
- 180 g cukor
- 5 közepes méretű tojás
- 50 g vaj
- 30 g kakaópor
- 5 g sütőpor
- 8 g vaníliás cukor
A krémhez:
- 400 g natúr jogúrt
- 400 g habtejszín
- 850 g barack befőtt és a leve
- 15 g zselatin
- 50 g porcukor
A tetejére:
- 50 g csokoládé
- porcukor
Elkészítés:
A tortalapot készítjük el: a vajat felolvasszuk és hagyjuk kihűlni. A lisztet a sütőport és a kakaót egy tálba tesszük és összekeverjük, majd egy másik tálba szitáljuk. A tojásokat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és robotgéppel felverjük, közben hozzáadjuk a cukrot is. Miután a tojásokat felvertük, a lisztes keveréket lassan hozzáadjuk, összekeverjük. A felolvasztott, kihűtött vajhoz keverünk 2 – 3 kanál tésztát, jól elkeverjük, majd az egészet a tésztához adjuk. Egy 24 cm átmérőjű, kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütjük, az első 20 percben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, hogy ne legyen lapos a tészta.
Mikor a tészta megsült, hagyjuk hűlni, a legjobb ha 4 – 5 órát áll, így könnyen szeletelhető. A tésztát vegyük ki a tortaformából és hosszában vágjuk három részre, az egyik lap legyen kicsivel vékonyabb mint a többi.
Egy tortalapot tegyünk tálcára és a tetejére tegyünk egy tányért, ami nem fedi be teljesen. A tányért egy éles késsel vágjuk körbe, így egy nagyjából 1,5 cm-s tortagyűrűt kapunk. A kivágott részt tegyük félre. Egy másik tortalapot tegyünk egy tálcára és tegyük rá a tésztakarikát, majd rakjunk köré tortagyűrűt.
A harmadik lapot, ami vékonyabb mint a többi, 12 egyforma háromszögre osztjuk és kivágjuk.
A krém:
A barack befőtt levét egy edénybe öntjük, a barackot felszeleteljük. 150 ml befőttlében feloldjuk a zselatint. A megmaradt befőttlével bekenjük a tortagyűrűben lévő tésztát, a félretett darabot és a háromszögeket is. A habtejszínt verjük fel a porcukorral. A zselatinos keveréket közben lassú tűzön felmelegítjük, de nem forraljuk, kicsit hagyjuk hűlni és a joghurthoz keverjük. A felvert habot is hozzáadjuk és robotgéppel, alacsony fokozaton összekeverjük. A felszeletelt barack 2/3-át a kerémhez keverjük.
Most a tortagyűrűben lévő lapra halmozzuk a krém 1/3-át. A kivágott háromszögeket szépen elkezdjük a krém oldalára rakni, majd a krémre tesszük a kivágott tésztát és tovább rakjuk a háromszögeket, amíg körbe nem érünk. A megmaradt krémet ráhalmozzuk. A krém közepére tesszük a megmaradt barackot. A tészta háromszögeket eligazítjuk, majd a tortát legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
Kivesszük a tortát a hűtőből, lekapcsoljuk a tortagyűrűt. 25 g csokoládét felolvasztunk és egy ecset segítségével a torta külső részeit átkenjük vele. A megmaradt csokoládéreszeléket az oldalaihoz nyomkodjuk. Mielőtt szeletelnénk porcukorral díszítjük.
Így készül a torta: