Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik

Ajánld ismerőseidnek!






A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna nagyon gazdag antioxidánsokban. Érdekes, hogy nyolcszor nagyobb a hatóanyagtartalma, mint például az almának, és háromszor nagyobb, mint az áfonyának.

Az antioxidánsok védenek a káros szabad gyököktől, és erősítik az immunrendszert. 
Egészségünk érdekében szerezzünk be gyorsan oregánóolajat. Legelőször Görögországban kezdték vírusellenes és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazni. A görög oregánó szó jelentése "öröm". Hippokratész a legerősebb antibakteriális szerként ismerte az oregánót. A hagyományos gyógyászatban a leveleit emésztési és légzési nehézségek enyhítésére alkalmazták.
A növényből kinyert olaj igen gazdag olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, magnézium, cink, vas, kálium és réz.

Ezenkívül nagy mennyiségben található benne C- és A-vitamin is. Egyedülálló összetételének és vegyi anyag tartalmának köszönhetően nagyon erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Linaol és borneol tartalma miatt magas hatóerővel győzi le a legmakacsabb vírusokat is. Kutatások alapján bizonyították, hogy az oregánóban megtalálható az egyik legerősebb antibiotikum, a karvakról is.

Ha oregánóolajat vásárolunk, fontos, hogy eredeti, spanyol származású legyen (Thymus capitatus), és legalább 70%-os legyen a karvakról tartalma. Az oregánóolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nincsen káros mellékhatása az antibiotikummal ellentétben. Táplálja a szervezetet és nem fosztja meg a tápanyagoktól.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.





Belsőleg alkalmazva ajánlott:

• megfázásokra és influenza kezelésére, 
• orrmelléküreg megbetegedésekre, 
• torokfájásra, 
• légcsőhurutra, 
• tüdőgyulladásra, 
• immunrendszer serkentésére, 
• ínyfertőzésekre és fogfájásra, 
• emésztési problémák (gyomorrontás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés) esetén, emésztőrendszeri paraziták ellen, 
• az LDL ("rossz koleszterin") szintjének csökkentésére,
• mikrobák miatti rossz lehelet esetén.

Külsőleg:

• láb- és körömgombásodásra, 
• lábujjak közti kipállásra, 
• megfázás miatti fájdalmak kezelésére, 
• övsömörre és ekcémára , 
• hajkorpásodásra, 
• akne, gennyes pattanások, bőrviszketés gyógyítására,
• ízületi fájdalmakra, 
• rovarcsípésekre, horzsolásokra.

Mindig kerüljük, hogy a szembe, illetve a nemi tájékra kerüljön!

Használata: külsőleg 10-20 csepp naponta bedörzsölésre, belsőleg naponta 3-5 alkalommal, alkalmanként 5 csepp tejbe, gyümölcslébe keverve vagy cukorra cseppentve.

Terhes és szoptató anyáknak kerülniük kell a használatát.

Az oregánóolajat macerátumként otthon is elkészíthetjük. A növény levélzetét tegyük nem avasodó olajba vagy zsírba. Minél több oregánót teszünk bele, annál erőteljesebb lesz a macerátum. 30-40 fokon melegítsük egy rövid ideig és meleg, napsütötte helyen további 14-20 napig érleljük.

Illóolajként is megvásárolhatjuk 10-50 ml üvegekben. Ez tömény kivonat, így hígítani szükséges. Kb. fél deciliter semleges olajba (étolaj) tegyünk 10-15 cseppet, fertőzéstől függően naponta 2-4 alkalommal. Jól alkalmazható majoranna olajjal együtt.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is