Rossz táplálékok pajzsmirigybetegségben



Ajánld ismerőseidnek!





  Szójabab és a blőle készült szójatermékek: tej, szósz, sajt, granulátum.
A hipotireózis pajzsmirigy-alulműködést jelent. Ez esetben a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont képes csak termelni. A pajzsmirigy hormon hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és az agyi teljesítőképesség is nagyban csökkenhet.

A pajzsmirigy két alapvető hormont termel. Az egyik a tiroxin (T4), a másik a trijód-tironin (T3). Mivel a pajzsmirigy hormonnak az ember szinte minden anyagcsere-folyamatára befolyásoló hatása van, így a pajzsmirigy akár túl-, akár alulműködik, számos panaszt és betegséget okozhat.

Az esetek nagy részében a pajzsmirigy-alulműködést jódhiány okozza, de a pajzsmirigy normális működését egyes hormontartalmú gyógyszerek is megzavarhatják. A pajzsmirigybetegséget azonban nagyon gyakran autoimmun folyamat váltja ki. Ilyenkor az ember immunrendszere a saját sejtjei, szövetei ellen indít támadást.

Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy krónikusan gyulladt állapotban van. Néhány tünet, melyet az alulműködő pajzsmirigy okozhat: romlik a teljesítő- és a koncentráló képesség, fáradékonyság, hidegre való érzékenység, székrekedés jelentkezik. Súlyosabb esetben akár mély depresszió is kialakulhat. 





Léteznek olyan táplálékok, amelyek súlyosbíthatják a betegség tüneteit. Ilyenek például a keresztesvirágú zöldségek, hiszen ezek a zöldségek gátolják a pajzsmirigy-aktivitást érintő jód felszívódását a szervezetben.

A szójatermékek pedig megzavarhatják a pajzsmirigy hormonok termelését. Ez a szójára és a szójaalapú termékekre vonatkozik, mint például a szójatej.

Az olyan italok és élelmiszerek, amelyek koffeint tartalmaznak, szintén meggátolhatják a jód felszívódását a szervezetben.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik gyakori tünete a súlygyarapodás. Éppen ezért aki ebben a betegségben szenved, jól teszi, ha kiiktatja az étrendjéből a cukros ételeket és italokat, vagy legalábbis csak mértékkel fogyasztja azokat. Ezek az élelmiszerek nemcsak súlytöbbletet okoznak, hanem az anyagcsere-folyamatokra is negatívan hatnak.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei csak rosszabbodhatnak a gluténalapú termékektől, így érdemes gluténmentes étkezésre áttérni.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknek oda kell figyelniük a nátriumbevitelre is, hiszen ez megemeli a vérnyomást, ami amúgy is magasabb lehet.

A betegség tüneteit súlyosbíthatják a feldolgozott élelmiszerek, így jobb, ha azoktól is próbálja távol tartani magát.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!