A szegfűszegnek érdekes és édes aromája és ízvilága van. Nemcsak a sütés és főzés során alkalmazhatjuk, hanem gyógyászati célokra is felhasználhatjuk.
A szegfűszeg aktív komponense, az eugenol nemcsak érzéstelenítő, hanem fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik. Már 5 perc használat után hatni kezd, ugyanis a fájdalomreceptorokat blokkolja.
A szegfűszegolaj fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, így a különféle ínybetegségek megelőzésére is bátran alkalmazhatjuk.
A szegfűszeget emésztési problémák esetén is be lehet vetni. Nagyon hasznos lehet émelygés, hányinger és puffadás esetén. Nemcsak ezeken az emésztési panaszokon segít, hanem a bélrendszer bakteriális és gombás fertőzéseit is megszünteti.
Fejfájás esetén is nagy hasznát vehetjük. Ilyenkor egy vattakorongra kell a szegfűszegolajból csepegtetni és a homlokba kell belemasszírozni. A fájdalom 5 perc múlva teljesen megszűnik.
Amennyiben valaki fogfájással küzd, mindenképpen próbálja ki a szegfűszeget. Már egyetlen darab szegfűszeg elrágcsálása is sokat segíthet, de az is hatásos, ha a fájó fognál az ínybe masszírozunk egy cseppnyi szegfűszegolajat.
Vízzel hígítva gargalizálni is lehet az olajjal. Ilyenkor a szájban lévő és sok esetben szájszagot és ínybetegségeket okozó baktériumokat pusztítja el nagyon hatékonyan.
A szegfűszeg is tartalmaz rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Kitűnő forrása a mangánnak, a C- és K-vitaminnak. A mangán egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, mivel elősegíti a megfelelő agyműködést és a csontok egészségét is biztosítani tudja. Rendszeresen fogyasztva a szegfűszeg elősegíti a székrekedés megelőzését. A benne lévő C-vitamin az immunrendszer megerősítésében vesz részt, a K-vitamin pedig a véralvadás szempontjából rendkívül hasznos.
A vitamin és ásványi anyagok mellett a szegfűszeg gazdag forrása az antioxidánsoknak is. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, így pedig csökkenhet a krónikus betegségek kialakulásának az esélye. A benne lévő eugenol is antioxidáns-tartalommal rendelkezik.
Kutatások igazolják, hogy a szegfűszeg elősegítheti a rákos sejtek növekedésének megelőzését és a rákos sejtek halálát idézi elő. Természetesen ennek bizonyítására még több humán kísérletre is szükség van.