Tészta:
40 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
12, 5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 tojás
1 kiskanál őrölt fahéj ( elhagyható )
Krém:
5 dl tej
2 tasak vanília ízű pudingpor
15 dkg margarin
10 dkg cukor + 10 dkg – a karamellhez
Tetejére:
20 dkg dió
8 dkg cukor
3 evőkanál méz
8 dkg vaj
olvasztott étcsokoládé
A krémhez 2 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a többi tejet felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt kihabosítjuk a margarinnal.10 dkg cukrot karamellizálunk, majd sütőpapírra kiöntve megdermesztjük és egy késes aprítóval szilánkosra aprítjuk. A diót darabosra vagdaljuk. A cukorból sötét karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a mézet, összeforraljuk és hozzákeverjük a diót végül a vajat. Addig kevergetjük amíg a vaj felolvad, azután félretesszük hűlni. A tésztához, összemelegítjük a vajat a mézzel és a cukorral. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a fahéjjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojást és a vajas mézes keveréket. Jól összegyúrjuk és 15 percig letakarva pihentetjük. A sütőt 180 °C – ra előmelegítjük. A tésztát kétfelé osztjuk és 20 x 30 cm, – es lapokká nyújtjuk. Az egyik lapot vajazott, liszttel behintett tepsi hátán 10 – 12 perc alatt megsütjük, majd a tepsire sütőpapírt helyezünk ráfektetjük a másik tésztalapot és eloszlatjuk rajta a karamellás diót és ezt is megsütjük. Az egyik tésztalapra rákenjük a vaníliás krémet, megszórjuk az apróra tört karamellel és ráfektetjük a diós tésztalapot. Egy éjszakán át pihentetjük és tetszés szerint szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!