A brokkolit szupertápláléknak is nevezhetjük, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló rost- és fehérjeforrás, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, szelént és magnéziumot. Vitaminokban is bővelkedik, hiszen megtalálhatók benne az A-, a K-, a C-, az E-, illetve a B-vitaminok, valamint a folsav.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk párolt brokkolit, úgy jót teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségével, hiszen ez a zöldség csökkenti a szervezetben a koleszterinszintet. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a keresztesvirágú zöldségek, különösen a brokkoli fogyasztása jelentősen mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A brokkoli K-vitaminban is bővelkedik. Ez egy olyan alapvető vitamin, amely szükséges a véralvadáshoz, de fontos szerepet játszik abban is, hogy a csontjaink egészségesek és erősek legyenek. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a brokkoli ásványianyag-tartalma növeli a csontok sűrűségét, és csontritkulás esetén jelentősen lecsökkenti a törések kialakulásának kockázatát.
A brokkoli karotinoidokban – luteinben és zeaxantinban is – rendkívül gazdag. Velük kapcsolatban megállapították, hogy csökkentik a szembetegségek kialakulását, legyen az szürkehályog vagy makula degeneráció. Az éjszakai vakság általában azzal van összefüggésben, hogy kevés a szervezetben az A-vitamin. A brokkoli gazdag a béta-karotinban is, így a rendszeres fogyasztásának köszönhetően elegendő mennyiségű A-vitamin lehet a szervezetünkben.
A brokkoli csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is. Egyik kulcsfontosságú összetevője ugyanis a szulforafán nevű vegyület, amely fokozhatja a levegőben a mérgező anyagok, például a cigarettafüst okozta károk semlegesítését és ezzel minimalizálja bizonyos rákos betegségek kockázatát.