Articsóka – a máj és emésztés védelmezője


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Legfontosabb gyógynövények Megnézem

Articsóka – a máj és emésztés védelmezője

Az articsóka (Cynara scolymus) mediterrán származású növény, melyet sokan finom, különleges zöldségként ismernek, kevesebben tudják azonban, hogy az egyik leghatékonyabb májtisztító és emésztést támogató gyógynövény is egyben. Már az ókorban is alkalmazták emésztési zavarok, sárgaság és reumás panaszok enyhítésére.


Gyógyhatása

Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, amely jótékony hatást gyakorol a májra és az epehólyagra. Emellett flavonoidokat, keserűanyagokat, inulint, valamint antioxidánsokat is tartalmaz.

Mire jó az articsóka?

  • Májvédő és méregtelenítő – elősegíti a májsejtek regenerálódását, fokozza az epetermelést.

  • Emésztésjavító – serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, csökkenti a puffadást, gyomorégést.

  • Koleszterinszint-csökkentő – segíti a „rossz” LDL koleszterin csökkentését, támogatja a szív- és érrendszert.

  • Vizelethajtó – elősegíti a felesleges víz és méreganyagok távozását a szervezetből.

  • Vércukorszint-szabályozó – inulintartalmának köszönhetően hasznos lehet cukorbetegség esetén is.

  • Testsúlycsökkentő diéták támogatására – az anyagcsere serkentésével hozzájárul a súlykontrollhoz.



Felhasználása

  • Teaként: az articsóka leveleiből készített tea kiváló májtisztító, étkezések után fogyasztva segíti az emésztést. (1 teáskanál szárított levélre 2-3 dl forró vizet öntsünk, 10 perc áztatás után fogyasztható.)

  • Kapszula, kivonat formájában: gyógyszertárakban, bioboltokban kapható articsóka-kivonat májtisztító kúrákhoz.

  • Frissen zöldségként: főzve, párolva, sütve is fogyasztható – nemcsak finom, de jótékony hatású is.

  • Leve frissen facsarva vagy préselve: kesernyés íze miatt más zöldséglevekkel keverve szokták inni.


Érdekességek

  • Az articsókát már a görögök és rómaiak is gyógynövényként tisztelték.

  • A levelek a legértékesebb gyógyhatású részei, nem pedig a virágrügy, amit ételként fogyasztunk.

  • A cinarin nevű hatóanyagot a modern orvoslás is kutatja, főleg májvédő és koleszterinszint-csökkentő hatása miatt.

  • Franciaországban és Olaszországban gyakran használnak articsókakivonatot emésztést segítő likőrök készítéséhez.


Fontos tudnivalók

Az articsóka fogyasztása általában biztonságos, de epekő vagy elzáródás esetén nem ajánlott, mert fokozza az epetermelést. Aki allergiás más fészkesvirágzatú növényekre (pl. kamilla, cickafark), az articsókára is lehet érzékeny.


Összegzés

Az articsóka nem csupán különleges zöldség, hanem értékes gyógynövény is, amely támogatja a máj működését, segíti az emésztést, és még a szív- és érrendszerre is kedvezően hat. Érdemes beiktatni az étrendbe akár ételként, akár teaként – főleg tavasszal, amikor szervezetünk természetes tisztulásra vágyik.


 

Print Friendly and PDF