A mellrák elsődleges okai, amikről jó ha tudsz



Ajánld ismerőseidnek!



A rákmegelőzéshez mindössze tudásra van szükség 

Izzadásgátló dezodor használata mindennapi rutinunk része és a legtöbb ember nem is gondolkozik el arról, hogy jót tesz-e ezzel testének. De itt van, amiért érdemes megállnunk egy pillanatra! Amennyiben használunk dezodort, amely alumíniumot tartalmaz, növeljük a mellrák kialakulásának kockázatát. 

Az izzadásgátlók úgy működnek, hogy eltömik, elzárják, vagy blokkolják a pórusokat, úgy hogy azok ne engedjék ki az izzadságot. Mindezt aktív hatóanyagukkal, az alumíniummal érik el. Nem csak hogy blokkolják a test méregtelenítési útjait (vagyis a toxinok felszabadulását a hónalj alól izzadság formájában), de aggodalomra ad okot az is, hogy ez a fém hová kerül a testben a dezodor alkalmazása után. A legújabb vizsgálatok összefüggést mutattak ki a mellrák és az izzadásgátlók rendszeres használata közt A kockázat növekszik, ha az izzadásgátlókat azonnal borotválkozás után használjuk. Sok dezodor tartalmaz parabéneket is, amely néhány újabb vizsgálat szerint mellrákot okoz. Egy egyszerű példa alapján, egy mellrákban elhunyt nő mellszövetében a boncolás során nagy mennyiségű parabéneket találtak.

 A melltartók okozhatnak mellrákot? 

Sok orvos és kutató egyetért abban, hogy testhezálló melltartók használata elvágja a nyirok útját, ezzel hozzájárul a mellrák kialakulásához, mert a szervezet kevésbé lesz képes kiüríteni a méreganyagokat. Az alumíniumot tartalmazó izzadásgátlók használata egy potenciálisan veszélyes forrása a toxinok felhalmozódásának főleg akkor, ha a nyirokrendszer működése még korlátozott is.






 Létezik már egy pár olyan tanulmány, amely a melltartó viselésének kapcsolatát és a mellrák kialakulását taglalja, de a legimpozánsabb eredményeket egy orvosi antropológus szerzőpáros: Sydney Singer és Soma Grismaijer szerzők mutatják be a “Dressed to Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras” című tanulmányukban . Több mint 4000, melltartót egyáltalán nem viselő nőről találta azt a tanulmány, hogy náluk a mellrák kialakulásának esélye sokkal kisebb. Megállapításaik a következőket tartalmazzák: Azok közül a nők közül, akik a nap 24 órájában viseltek melltartót, 4-ből 3-an esélyesek lettek a mellrák kialakulására. Azok a nők, akik több mint 12 óráig viseltek melltartót naponta, de este nem, 7-ből 1 esetben alakulhatott ki a mellrák. 


Azok a nők, akik kevesebb, mint napi 12 órát viselték melltartójukat 1: 52 eséllyel lettek rákosak. Azok a nők, akik csak ritkán, vagy sosem viseltek melltartót, 1: 168 eséllyel lettek mellrákosak. Amikor összehasonlították azokat a nőket, akik a nap 24 órájában viseltek melltartót azokkal, akik nem viseltek melltartót egyáltalán, 125-szoros kockázati különbség jött ki eredményül. A jelen tanulmány eredményei alapján a mellrák és a melltartóviselés közti kapcsolat körülbelül háromszor nagyobb, mint a dohányzás és a rák közötti kapocs. Bár ez a vizsgálat az egyéb kockázati tényezőket nem kontrollált, amelyek esetleg elferdíthették volna az eredményeiket, az elgondolkodtató, hogy más tanulmányok is hasonló nyomós kapcsolatokat találtak a mellrák és melltartóhordás között.

 Például egy japán kutatócsoport azt is megállapította, hogy a melltartó viselése a test melatonin szintjét 60 százalékkal csökkentheti. A melatonin hormon az alvási ciklus szabályzásában játszik szerepet és számos tanulmány rámutatott már a melatonin rákellenes tevékenységére is.