Omega-3 és Omega-6 az egészségedért!



Ajánld ismerőseidnek!



A linolsavat és az alfa-linolénsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani, azokhoz csak táplálékokból vagy táplálék-kiegészítőkből tud hozzájutni.



A linolsav az omega-6, a linolénsav az omega-3 család tagja. Mindkettő esszenciális zsírsav, a linolénsav és linolsav optimális aránya szükséges a szervezet és az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
A linolsav csökkenti az izmok lebomlását és a gyulladásokat, elősegíti az izomtömeg növekedését, felgyorsítja a regenerálódási időt, szabályozza a hormonok kiválasztódását és hozzájárul az ízületek és a kötőszövet egészségéhez.
Linolsav a természetben előforduló zsírsav, elsősorban a répában és a tejtermékekben található.

A linolénsav, pontosabban alfa-linolénsav gátolja a koleszterin-lerakódást. Segíti az anyagcserét és az emésztést. Hölgyeknél bőrtápláló, bőrregeneráló hatású.
A linolénsav a legfontosabb esszenciális zsírsav az emberi szervezet számára. Szervezetünk nem képes előállítani, de az élethez szükségünk van rá. Ez tehát azt jelent, hogy táplálkozás  vagy kiegészítők fogyasztása útján kell bejuttatni a szervezetbe.
A linolénsav biokémiai reakciók ezreiben játszik szerepet, beleértve az immunrendszer működését, az állóképesség javítását előnyős hatást gyakorol a szív-és érrendszerre, a szaporítószervekre és idegrendszerre.
A linolénsav a szervezetben háromféle anyaggá alakulhat: alfa-linolénsavvá (ALA), eikozapentaén savvá (EPA) és dokozahexaén savvá (DHA). A halolajban található zsírsavakból EPA és DHA lesz.
Kutatások támasztják alá, hogy az EPA és a DHA jelentős mértékben csökkenti a triglicerid szintet, és figyelemreméltóan mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Elősegítik az artériák rugalmasságát, ami csökkenti a vérnyomást. A központi idegrendszerben a legnagyobb mennyiségben előforduló esszenciális zsírsav a DHA, emiatt hatással van a kedélyállapotra. Ha alacsony a DHA szintje, az depresszíóra hajlamosít.

Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimóknál vagy a japán halászok esetében sokkal kisebb a szív-keringési betegségekből eredő halálozási arány. Az eszkimók étrendjében egyértelműen kimutatható volt a tengeri halakból származó magas omega-3 zsírsav-bevitel. Japán kutatók úgy tapasztalták, hogy pikkelysömörben szenvedő betegek állapota is javult omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj fogyasztásával. További kísérletekre van szükség az EPA jótékony hatásának megerősítésére a cisztikus fibrózis nevű betegségben, illetve az időskori cukorbetegség egyik lehetséges kísérő tünetének, a vesebántalom előrehaladásának megakadályozásában.

A linolénsav az alábbi területeken fejti ki hatását:

- asztma,
- bőrproblémák, bőrbetegségek, bőrallergiák,
- szív-és érrendszeri megbetegedések,
- ízületi gyulladások,
- irritáblis bél szindróma,
- rákos megbetegedés,
- magas vérnyomás,
- menstruációs fájdalmak esetén.






A tengeri halak (például a hekk, a makréla, a lazac, a tonhal, a tőkehal, a szardínia), jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, az eikozapentaénsavnak (EPA), és a dokozahexaénsavnak (DHA). A hazai halak közül a busa tartalmazza. Ezen kívül kisebb mértékben növényi olajokban (olíva-, szója-, lenmag-, kendermag-, repceolaj), dióban, mogyoróban, hüvelyesekben is található. A kereskedelemben kaphatók omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények, például halolaj kapszulák.
A kevés halat és lenmagot fogyasztóknak  különösen ajánlott az omega-3 pótlólagos bevitele.
Ajánlott ezenkívül a linolénsav, illetve omega-3, mint táplálékkiegészítő fogyasztása sportolók számára, fogyókúrázóknak és túlsúlyosaknak, mivel elősegíti a tartós zsírveszteséget. Erős antioxidáns hatásával segíti a zsírvesztést izomleépülés nélkül.


Forrás:   http://egeszsegter.hu/