VASTAGBÉLRÁK: OKOK ÉS KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK


Ajánld ismerőseidnek!
A vastagbélrák életveszélyes betegség, mely a vastagbelet érinti. A legtöbb esetben jóindulatú csomók, ún. adenomatózus polipok megjelenésével kezdődik, melyekből idővel rákos sejtek lesznek. Mivel a polip nagyon kevés tünetet okoz, az orvosok rendszeres ellenőrzést javasolnak a rák jeleinek időben történő felismerésére.

A korai felismerés nélkülözhetetlen a túléléshez. Minél többet tudunk a kockázati tényezőkről, a tünetekről, annál nagyobb esélyünk van az időben történő felismerésre. Ismerjük meg közelebbről a betegséget!

Okok
Pontosan nem tudjuk, mi okozza a vastagbélrákot. A rákos sejtek azonban legtöbbször a bélsejtek károsodása következtében jönnek létre. Az egészséges sejtek növekedése és osztódása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet működjön. Amikor a rákos sejtek kialakulnak, azok is osztódni kezdenek, annak ellenére, hogy a szervezetnek nincs szüksége rájuk. Ezeknek a szükségtelen sejteknek a felhalmozódása vezet a tumor kialakulásához.

Kockázati tényezők
Bár a pontos oka ismeretlen, ismerünk bizonyos kockázati tényezőket, melyek növelhetik a kialakulásának esélyét. Ilyenek az alábbi génmutációk is:

Nonpolipózis végbélrák  (HNPCC)
Akik ebben a betegségben szenvednek, azok más ráktípusokhoz képest fogékonyabbak a vastagbélrák kialakulására. Ezeknél a betegeknél a vastagbélrák általában már 50 éves kor előtt kialakul.

Familial adenomatous polyposis (FAP)
Ez a ritka betegség a bélfalon polipok sorozatos kialakulását okozza. Ha nem kezelik megfelelően, a betegeknek nagy esélyük van a vastagbélrák kialakulására már 40 éves kor környékén.


Egyéb rizikófaktorok:

50 év feletti életkor
örökletes hajlam
afro-amerikai származás
bélproblémák
alacsony rost- és magas zsírtartalmú étrend
elhízás
cukorbetegség
dohányzás
alkohol fogyasztás
sugárterápia
Tünetek
A vastagbélráknak gyakran nincsenek tünetei. Mégis van néhány dolog, ami időben figyelmeztethet:

bélmozgás megváltozása
sötét színű vér a székletben
hasi fájdalom
puffadás
megmagyarázhatatlan fogyás
fáradtság
étvágytalanság
medence tájéki fájdalom
Kezelés
A kezelési lehetőségek a tumor elhelyezkedésétől és méretétől, valamint a beteg általános állapotától is függnek. A műtét a legáltalánosabb kezelési módszer, ugyanakkor a kemoterápia is segíthet meghosszabbítani a beteg életét, valamint csökkentheti a kiújulás esélyét.

A vastagbélrák pusztító betegség. Ha változást észlel egészségi állapotában, mielőbb kérje ki orvosa véleményét!