5 növényi olaj, amit soha többé ne használj!

Ajánld ismerőseidnek!





A feldolgozott magok és növények olajának – pl. szójababolaj, napraforgóolaj, repceolaj – fogyasztása az elmúlt évszázadban drasztikusan megnőtt. Ezek az olajok gyakorlatilag nem is léteztek az 1900-as évekig. A vajjal vagy a kókuszolajjal ellentétben ezeket az olajokat nem lehet csak préseléssel vagy más természetes módon elkészíteni. A növényi olajok és a margarin egyrészt ránk vannak tukmálva, mint szívbarát olajok és a vaj, a sajt egészségesebb alternatívái, másrészt pedig sokan ellenzik a fogyasztásukat, mivelhogy az artériákat eltömítő, telített zsírokat tartalmaznak.

Egy nemrégiben végzett kutatásban kimutatták, hogy a növényi olajok mégsem tesznek olyan jót a szervezetnek, ahogyan azt sokan gondolták korábban. Sőt, többet árthatnak, mint használhatnak egészségünknek.

Miért károsak a növényi olajok?

A növényi olajokban található omega-6 zsírsav gyulladást okozhat, ami a fő kiváltó oka számos betegségnek, pl. a keringési problémáknak, az ízületi gyulladásnak, a depressziónak és a ráknak. Az artériás sejtekben ezek a mutációk gyulladást okoznak, ami elzárja az artériákat. Amikor ezek a zsírok beépülnek a hámsejtekbe, a mutáció bőrrákot okoz.
Az omega-3 zsírsavak jelentőségét túlbecsülik. Valójában az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát szükséges figyelembe venni. A WHO szerint az omega-6 és omega-3 zsírsavak megfelelő aránya 4:1, de legfeljebb 10:1. Ezzel szemben az átlagos ameriakinál ez az arány 10:1-25:1
Az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya 1920 előtt 4:1-1:2 volt. Napjainkban átlagosan 16:1. Ezek a zsírsavak megülnek a sejtmembránokban, növelve a káros oxidációs láncreakciót. A növényi olajok bőséges fogyasztása tényleges szerkezeti változásokat okoz a sejtmembránokban és a zsírraktárakban.
A növényi olajok rendkívül károsak a szaporítószervek, a még meg nem született csecsemők és a gyermekek fejlődése szempontjából. Mind a nők, mind a férfiak reproduktív rendszere folyamatosan termel új sejteket. Mikor ezek a sejtek káros zsírból épülnek fel és oxidálódnak, az növeli a mutációs és más egészségi problémák esélyét. Az anyatejben lévő több omega-6 zsírsavat összefüggésbe hozták a kisgyermekeknél az immunrendszer működésének megváltozásával.
Ha sok növényi olajat fogyasztunk, a hormontermelésben is zavarok léphetnek fel, mivel a hormonok előállítása is függ bizonyos zsíroktól. A növényi olajok, melyeket hidrogénezéssel állítanak elő, különösen károsak.
A növényi olajok kémiailag nem stabilak és könnyen reakcióba lépnek az oxigénnel, koleszterinné és telített zsírokká válva a testünkben.
A növényi olajok hevítés hatására transzzsírokká válnak, melyekről kimutatták, hogy agy atrófiát okozhatnak, valamint szívbetegséget, rákot, elhízást és cukorbetegséget. Transzzsírok találhatók a feldolgozott élelmiszerekben is, melyek hidrogénezettek vagy részben hidrogénezettek a címkéjük szerint.
Az omega-6 toxicitása 4%-os bevitelnél kezdődik. Jelenleg átlagosan a kalóriáink 9%-át ezekből az olajokból szerezzük. Tehát a növényi olajok fogyasztását 60-70%-kal csökkenteni kellene, hogy az egészséges 2-3%-os tartományban maradjunk.
A legtöbb növényi olaj és a belőlük készült termékek BHA-t és BHT-t tartalmaznak. Ezek mesterséges antioxidánsok, melyek megelőzik azt, hogy az oxidáció miatt az élelmiszerek túl gyorsan megromoljanak. Ezekről a vegyi anyagokról már kimutatták, hogy potenciális rákkeltő vegyületeket termelnek a testben, okozhatnak máj- és vesekárosodást, immun problémákat, meddőséget, sterilitást, magas koleszterinszintet és gyerekeknél viselkedési problémákat.
A növényi olajok szennyezőanyagokat is tartalmazhatnak, mint a növényvédő szerek vagy a növekedést serkentő vegyi anyagok.
A növényi olajok nagyon magas koncentrációban tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, melyek könnyen avasodnak szobahőmérsékleten, ez pedig valószínűsíti, hogy az általunk vásárolt növényi olajok nagy része már romlott, mielőtt elfogyasztanánk.
Mivel a növényi olajok könnyen oxidálódnak, kimerítik a szervezet antioxidáns forrásait, mivel a szervezet az antioxidánsokat használja az oxidációs folyamatok semlegesítésére. Akik sok növényi olajat fogyasztanak, jobban ki vannak téve az E-vitamin és más tápanyagok hiányának.
Patkányokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy ezeknek az olajoknak a fogyasztása zsírmájt és más májkárosodást idézhet elő. Más állatkísérletek eredménye szerint a magas omega-6 tartalmú étrend növelte a rák kockázatát.
Ezeket az olajokat kerüld!





1. Szőlőmagolaj



Egészséges főzőolajnak tartják. Ez a koleszterinnel és a szívvel kapcsolatos tévinformációkon alapul. A szőlőmagolaj nagyon magas omega-6 zsírsav tartalmú olaj, mintegy 70%-ban tartalmazza. A túl sok omega-6 zsírsav gyulladást okoz, ami a valódi oka a szívbetegségeknek, de vezethet rákhoz és autoimmun betegséghez is.

Hexánnal és más toxikus anyagokkal iparilag feldolgozott olaj, rákkeltő oldószereket használnak ahhoz, hogy az olajat kivonják és megtisztítsák, ezen vegyszereknek a maradványa pedig megtalálható a fogyasztásra kész olajban.

A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok, mint a szőlőmagolaj, nagyon hajlamosak az oxidációra. Amikor egy olaj oxidálódik, szabadgyökök szabadulnak fel, melyek rákot, gyulladást, a hormonális egyensúly felborulását és a pajzsmirigy károsodását idézhetik elő. A hidegen sajtolt szőlőmagolajat ugyan nem károsítják vegyszerek, de amint főzéshez használjuk, oxidálódni fog.

2. Repceolaj/canola olaj



Az egyik legnépszerűbb növényi olaj, amiről sokan hiszik, hogy nagyon egészséges. A repceolaj angol neve, a canola az alacsony savtartalmú kandai olaj rövidítése. Már a neve is mutatja, hogy egy genetikailag módosított olajról van szó, melynek létrehozását a kanadai kormány támogatta. A repceolaj 87%-a genetikailag módosított!

Nagy mennyiségű toxikus erukasav van benne, ami mérgező a test számára. A canola olaj egy módosított olaj, melyet alacsony erukasav tartalmú, módosított repceolajnak is neveznek és a canola olaj hőkezelésével és ásványolaj alapú oldószerrel dolgoznak fel. Majd egy másik hőkezelés és a szilárd anyagok – a feldolgozás első körében belekerült viasz – eltávolítására használt sav hozzáadása következik.

Ezen a ponton az újonnan létrehozott kanola olajnak még több kezelésre van szüksége, hogy javítsák a színét és elkülönítsék az olaj különböző részeit. Miután a kémiai folyamatok során létrejött egy erős illatú olaj, még vegyileg szagtalanítják is, hogy jobban fogyasztható legyen. A hőkezelés miatt megavasodik, ezért van szükség ipari rákkeltő fehérítőkre és szagtalanító hatású hexánra a gyártásához.

Bár a canola olaj tartalmaz omega-3 zsírsavat, melegítés során oxidálódik. Gondolj erre és soha többé nem fogsz omega-3 zsírsav tartalmú olajjal főzni! A halolaj és a lenmagolaj szintén magas omega-3 zsírsav tartalmúak, de sosem szabad hevíteni őket, mert oxidálódnak könnyen.

A hidegen sajtolt olajok, melyeket iparilag nem hőkezelnek, szintén nagyon érzékenyek. Ugyanúgy oxidálódni és avasodni fognak, ha főzéshez használjuk őket. Még a kanola olaj is, amit régen repceolajként használtak Kínában, ahol rengeteg egészségi problémát okozott, főként szívbetegséget.

3. Növényi olaj



Jól hangzik, hiszen zöldségekből van, azaz természetes. De nem árt tudni, hogy a növényi olajok többsége szójabab olajból készül. A szójabab olaj 54%-át omega-6 zsírsavak alkotják, melyek gyulladásokat és betegségeket idézhetnek elő. A szóját jobb elkerülni, de legalábbis nagyban csökkenteni a fogyasztását, hacsak nem erjesztett. A szójában sok fitinsav és tripszin inhibitor található, melyek gátolják sok vitamin, ásványi anyag és fehérje felszívódását. Fitoösztrogéneket is tartalmaz, melyek a szervezetben az ösztrogént utánozzák és megzavarják a normális hormonfunkciókat, mellyel megnövelik a rák kockázatát.

A szója 94%-a génkezelt, ezért figyeljünk vásárláskor a nem génkezelt és organikus jelzésekre. Ha nem génkezelt, az sem jelenti egyértelműen, hogy jót tesz nekünk, hiszen fitinsavat és fitoösztrogéneket akkor is tartalmaz.

4. Vegán vajpótlók



A vegán vajpótlók többsége canola és szójababolajból készül.

5. Kukoricaolaj



Elterjedt tévhit, hogy a kukorica zöldség. A kukorica gabonaféle. Egy magas, fűszerű, a búzához hasonló növényből származik. A kukoricaolaj 58%-ban tartalmaz omega-6 zsírsavat, ami nagyon magas arány és gyulladást okozhat. Az Egyesült Államokban a kukorica olaj egyike a leggyakrabban génmódosított olajoknak.

Összefoglalás

Tápanyagok szempontjából nincs szükségünk ezekre az olajokra, az egészséges zsírokat számos más forrásból is kinyerhetjük. Elkerülni ezen olajok használatát viszonylag könnyű, ám jóval nehezebb elkerülni mindazokat az ételeket és élelmiszereket, melyek tartalmazzák őket. Mindig figyelmesen olvassuk el a feldolgozott élelmiszerek címkéjét és ne vásároljuk meg, ha a “hidrogénezett, részben hidrogénezett, kukoricaolajat, szójababolajat stb. tartalmaz” feliratot látjuk!

Egy olyan világban, ami úgy tűnik, lassan telítődik ezekkel a rendkívül természetellenes és mérgező zsírokkal, egyszerűen muszáj más megoldást keresni. Nehéz elkerülni a könnyen megavasodó növényi olajokat, de ha lehet, helyettesítsük őket kókusz- vagy olívaolajjal.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      


Forrás:  http://ketkes.com