Túrós batyu

Ajánld ismerőseidnek!





Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
kb. 1,5 dl langyos tej 
1 tojás
csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott margarin
2 púpozott evőkanál cukor

A töltelékhez: 
45 dkg tehéntúró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
1 maréknyi mazsola

A teteje lekenéséhez:
1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej



Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkat összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk.

Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.

Mialatt kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.

A tésztára 1 evőkanál túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta.

A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de ne szorosan egymás mellé.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.

Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk –


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  https://www.facebook.com/konyhamania.edit.modra