Ajánld ismerőseidnek!
A természetnek végtelen a csodája, csak észre kell venni és alkalmazni őket. E csodák közé tartozik a laskagomba is. Ezt a szaprofita gombát sokáig csak csemegeként ismertük, de orvosi kutatások bizonyították, hogy annál sokkal értékesebb. A laskagomba egészségre gyakorolt hatását a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, azonban a mi étrendünkben csak a múlt század végén jelent meg.
A gombafajok többsége lebontó (szaprofiton) szervezet. Sejtjeik olyan anyagokat juttatnak a környezetükbe, amelyek lebontják, ezzel felvehetővé teszik az ott található szerves vegyületeket. Az így átalakított anyagokat a gombafonalak felveszik, és felhasználják anyagcseréjükhöz. A lebontó szervezeteknek a talajban és a vízben található szerves maradványok hasznosításával kiemelkedően fontos szerepük van az életközösségek anyagforgalmában. A szaprofita gombák közé tartozik például a kalapos gombák többsége, a penészgombák és az élesztők.
A laskagomba is a szaprofita gombák közé tartozik. Nem zöld szervezetként a zöld szervezetekből, azaz a fákból, sok, az életfeltételeihez szükséges olyan anyagot választ ki, amelyekre nekünk, embereknek is szükségünk van. A laskagomba olyan anyagokat tartalmaz, olyan mennyiségben és arányban, amik az emberi szervezetnek teljes mértékben megfelelnek. A laskagomba a fákból felveszi táplálékát, így a gomba fogyasztásával mi is hozzájuthatunk.
Nagy mennyiségben tartalmaz B-, D-, C- és K-vitamint, proteint, szterolokat, krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént, cinket, káliumot, foszfort és néhány zsírsavat is. Laskagomba fogyasztásával szervezetünk a lerakódott káros anyagoktól is megtisztul a benne található rostanyagoknak köszönhetően. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek azonban csak kisebb mennyiségben fogyaszthatják magas káliumtartalma miatt.
A szárított laskagombát Kínában a vénák erősítésére, az izmok lazítására használják. Nagyon nagy segítséget nyújt lumbágóra, az izmok és a végtagok merevsége esetén.
Orosz tudósok a laskagombából antibiotikumot izoláltak.
Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét.
A laskagomba gyógyhatása
● gyulladáscsökkentő,
● kedvezően hat a vérnyomásra,
● szabályozza a koleszterin szintet,
● segít a vércukor szinten tartásában,
● csökkenti az allergia és az asztma tüneteit,
● ízületi problémákra is hatásos,
● bőrbetegségeket is kezelhetünk vele, pl. szemölcsöket, ekcémát,
● máj-, vese-, hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknek is ajánlják, regenerálja a belső szerveket,
● javítja az anyagcserét,
● regenerálja a sejteket, lassítja az öregedést,
● a laskagomba nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a HIV-vel.
Egészséged érdekében ajánlott naponta fogyasztani laskagombát, azonban nem említhetjük együtt a hússal, nem tekinthetjük egyenértékűnek vele, hiszen a gombák fehérjetartalma lényegesen kisebb és fehérjéik biológiai értéke is valamelyest alulmaradnak a húsokhoz képest.
A laskagomba más gombákhoz hasonlóan az egészséges táplálkozás fontos eleme. Fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható beltartalma miatt.
Soha ne szedj gombát az erdőben, főleg ne fogyaszd el, ha nincs megfelelő képesítésed abban, hogy megkülönböztesd az ehető és nem ehető gombákat. Ha mégis szednél, akkor a biztonság érdekében vizsgáltasd meg a gombát egy szakértővel.