Almás zserbó


Ajánld ismerőseidnek!







Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1tk. sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg cukrozott darált dió
1,5 kg alma reszelve,párolva,kihűtve
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor vagy 2-3 ek. méz

A sütemény lekenéséhez:
1 db tojássárgája





Továbbá:
24×39 cm-es tepsi
sütőpapír

Elkészítése:Az élesztőt langyos tejben egy mk. cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk,hozzáöntjük a megkelt élesztőt,a cukrot,a tojást,a sót,a sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére,de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig,mert a sütésnél,kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval,rá simítjuk az elkészített,kihűtött töltelék felét,rá a másik lap,megszórjuk cukrozott dióval,rátesszük a töltelék másik felét,majd befedjük az utolsó lappal.
A tésztát lekenjük tojássárgájával,majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével,egy villával a tetején "mintákat" húzunk.
Még egy 10 percet pihentetjük,míg a tojásfehérje rászárad és 180 fokon arany barnára sütjük.(30 perc) 

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      
Forrás:  Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje