Ajánld ismerőseidnek!
A medvehagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum a Földön. A medvehagyma nemcsak baktériumölő, hanem vírus- és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy közben az egészséges bélflóra egyáltalán nem károsodik. Mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így más kórokozókkal és fertőzésekkel szemben is rendkívül hatásos lehet.
A medvehagyma egy kiváló tápanyagforrás, hiszen tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Többek között megtalálható benne a C-vitamin és a B-vitaminok nagy része, ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.
A medvehagyma méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Márpedig elég sok szennyezett anyaggal találkozunk minden egyes nap. Még a levegőben és még az élelmiszerekben sem lehetünk biztosak, hogy valamilyen módon nem fertőzöttek-e, nem beszélve az ivóvíz minőségéről.
A rendszeres hagymafogyasztással csak jót teszünk a szív- és érrendszerünknek. Sok pozitív hatása mellett elmondható a medvehagymáról az is, hogy csökkenti a magas vérnyomást. Egy kutatásban bevont alanyoknál minden olyan személynél, akinél magas vérnyomást diagnosztizáltak és medvehagyma-kiegészítést kaptak, nemcsak a diasztolés, hanem a szisztolés értékek is csökkentek.
A medvehagyma segíthet a koleszterin szintjének javításában. Rendszeres fogyasztása elősegíti a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjének csökkenését. A magas vércukorszint csökkentésében is szerepet játszik ez a gyógynövény, illetve elő tudja segíteni a normális vércukorszint fenntartását.
Amikor az ember szervezete a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásoktól szenved, ez jelentősen képes felgyorsítani az öregedési folyamatokat. A medvehagyma antioxidánsokat biztosít a szervezet számára, amelyek segítik a szervezet védelmét az oxidatív stresszel szembeni védekezésben. Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a medvehagyma fokozott antioxidáns enzimekkel természetes módon kapcsolódik az oxidatív stressz csökkentéséhez.
A koleszterin és a vérnyomás csökkentésének együttes hatásai fokozott antioxidáns tulajdonságokkal párosítva elősegítik az olyan öregkori betegségek kialakulásának a megelőzését, mint az időskori demencia és az Alzheimer-kór. Az öregedési folyamatokat lassíthatjuk, ha minél több olyan táplálékot fogyasztunk, amelyeknek kiemelkedő az antioxidáns-tartalma. Az agy öregedése ellen nagyon hasznos még a rendszeres testmozgás, de természetesen ezzel nemcsak az agyunknak, hanem az egész testünknek is jót teszünk.