Ezért egyél több zöldborsót - gyógyulhatsz vele


Ajánld ismerőseidnek!






A zöldborsó nem csak finom zöldség, hanem csodálatos gyógyhatással rendelkező vitaminbomba is.

Lágy, üde ízének köszönhetően az egyik legkedveltebb zöldségféle.


A zöldborsó értékes táplálék. Fehérjetartalma nagyon jó minőségű, a sok esszenciális, nélkülözhetetlen aminosav jelenléte miatt. Tartalmaz Béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.

A zöldborsó gazdag rostokban is, ami elengedhetetlen a egészséges bélműködéshez.

Borsó történelem

A borsó története időszámításunk előtt négy-öt ezer évvel kezdődött Közép-Ázsiában, sőt az ásatások során a Nílusnál és az egyiptomi sírokban is találtak négyezer évvel korábban elraktározott borsószemeket.

A feljegyzések szerint két őshazája is volt: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén.

A Kárpát-medencében bizonyítottan a bronzkortól termesztik. A magyarok még vándorlásuk idején találkozhattak vele, de a borsó szó eredetileg ótörök eredetű.

Sokáig csak a száraz szemeket fogyasztották. A zsenge zöldborsó az 1500-as években kezdett kedveltté válni, de ekkor még a hüvelyével együtt főzték meg.

A zöldborsó gyógyhatása





A zöldborsó gyógyhatása szerteágazó.

Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium, mint a kalcium. A zöldborsóban 1:1 arányban található. Ez az előfordulási arány lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból. Ez a magas szintű magnézium, mely a zöldborsóban található, elősegítheti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegségeinek gyógyulását.

A magnézium nagy szerepet játszik a szívizom felépítésében is. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt – amiből szintén sok van a zöldborsóban – hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Gyógyítja az izmokat és az emésztési rendellenességeket. 
A gyulladásos betegségek gyógyítását alaposan elősegíti a jelenlevő A-vitamin is.

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

A zöldborsó segíti az emésztést, és alaposan hozzájárul a serkentéséhez a rostjaival. Székrekedésünk is megszűnhet, ha zöldborsót fogyasztunk.

A zöldborsót többféle módon felhasználhatjuk. Ha valamilyen betegséget akarunk gyógyítani, akkor legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Székrekedés megszüntetésére főzzük meg a rostok miatt, hogy kitakarítsa a beleket.

Diéta, fogyókúra egyik legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó akár nyersen akár párolva vagy főzve. A nyers zöldborsónak 10 % a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót.

A zöldborsót a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamosak is fogyaszthatnak,

Centrifugázhatjuk a borsót. Ekkor alaposan mossuk meg a héját is, és azzal együtt centrifugázzuk. Kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével. 

Ételérzékenységben szenvedők glutén érzékenységét gyógyítja a zöldborsó lé fogyasztása, mivel enyhíti a belekben a gyulladást, és a gluten által kiváltott rombolást, elősegíti az emésztést.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is.

A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

Édes íze és üde zöld tavaszi színe vonzóvá teszik kicsiknek és nagyoknak egyaránt ezt a finom és nagyon egészséges zöldséget.

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!