Palackba zárt gyógyerő, kicsiknek és nagyoknak



Ajánld ismerőseidnek!





  Rezveratrolban, bioflavonoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag a kékszőlő.

Nemcsak szederből készíthetünk vasbort, melynek fogyasztása a népi megfigyelések szerint jótékony hatással van vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési elégtelenség és csökkent teljesítőképesség esetén is.



Az igazi vasbor összetevői az érés sorrendjében: cseresznye, meggy, pirosribizli, feketeribizli, feketeszeder, feketeáfonya, fekete berkenye, bodza, szilva, homoktövis, kékszőlő, galagonya, csipkebogyó, Tokaj-hegyaljai aszúszem és víz.


Megkezdhetjük a gyümölcsöket a szederből készült vasbornál leírtak alapján külön-külön elkészíteni, gyűjtögetni egész évben.


A szabadgyökök hozzájárulnak számos degeneratív betegség, így a rák kialakulásához is.


A rezveratrol kiemelkedően erősíti az immunrendszert, szerepe van a programozott sejthalál folyamatában, segíti ugyanis beindítani a rákos sejtek önpusztító mechanizmusát. Jó tudni, hogy a tumor-invázió esetén a rezveratrol fékezheti azoknak az ereknek a burjánzását, melyek táplálják a daganatot. Méregtelenítés során akadályozza a környezetből származó idegen anyagok rákkeltővé válását.

Októberben még szedhető homoktövis, kékszőlő, stb.  Tehát most itt az ideje, hogy legyen saját készítésű vasborunk.

  





A vörös gyümölcsökben található rezveratrol és a több ezer bioflavonoid jótékony hatásai:

●   Részt vesz a sejtek öregedésének lassításában, valamint a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében.

●   A rezveratrol erős antioxidánsként képes semlegesíteni a szabadgyököket. Részt vesz a sejtciklus szabályozásában, felügyeli az egészséges sejtosztódást.

●   A rezveratrol és a bioflavonoidok megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződést. Megőrzik az erek rugalmasságát és gátolják az érelmeszesedést.

●   Részt vehetnek a vérnyomás szabályozásában.

●   Csökkenthetik a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, javíthatják az inzulin érzékenységet.

●   Fontos tudnunk, hogy ezek a bioaktív hatóanyagok döntő fontosságúak, a hirtelen szívhalál és az agyvérzés elkerülése érdekében, valamint a vastagbél, a prosztata, a méh, emlők és a bőr rosszindulatú elváltozásainak megelőzésében.

●   Kulcsfontosságú szerepük van a melanoma kivédésében.

●   Mivel ezek a molekulák gyulladásgátló hatásúak, így jelentősen javíthatják többek között az asztmások, az allergiások, az ízületi és visszér bántalmaktól szenvedők életminőségét.

●   Támogathatják a nemi szervek működését, segíthetik a kívánt hormonszint fenntartását.

●   Még idős korban is serkenthetik az agyműködést, továbbá minden korosztálynál pozitívan hathatnak a mentális képességekre.

●   Segíthetik a tejsav lebontását, így gyorsíthatják az izomláz megszűnését.

●   Hatással vannak a zsíranyagcserére, ülő foglalkozásúaknál is segíthetik a testsúly optimalizálását, növelik a HDL koleszterin (jó koleszterin) arányát.

Készíthetünk vasbor lekvárt is!

A vasbor lekvár ugyanazokat a gyümölcsöket tartalmazza, mint a vasbor, csak sűrűbb formában. Naponta 1-3 teáskanálnyi mennyiség fogyasztása javasolt étkezés előtt. Hátránya a lekvárnak, hogy nem nagyon lehet egyszerre több gyümölccsel készíteni. Erre egyik kedvező megoldás lehet, ha lefagyasztjuk és összegyűjtjük. Tejtermékekkel együtt nem célszerű fogyasztani!   

A kékszőlőből (esetleg Otthelo vagy Kékfrankos) készült lekvár igazi csemege a téli napokon. Ha szeretnéd élvezni a szőlő csodás ízét télen is, akkor most fogj hozzá a lekvárkészítéshez. Ha egyszer megkóstolod, te is évről évre több üveggel teszel majd el. A lekvárt egyszerre több fajtából is főzheted, az illata kellemes, az íze pompás lesz. Lehetőség szerint kihagyhatatlan az Izabella szőlő, mely mára már majdnem teljesen feledésbe merült.

A piacokon beszerezhető kékszőlő, mely házikertekben termett, ha neked nincs lehetőséged a termesztésre és a saját szüretre.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!