A tüdő egészségét növelő táplálékok



Ajánld ismerőseidnek!





  A tüdő egészségét legfőképpen azzal növelhetjük, ha elegendő időt töltünk friss levegőn, hogy friss oxigénnel lássuk el ezt a szervünket, illetve ha felhagyunk a dohányzással. Egyes táplálékok is elősegíthetik a tüdő egészségének a fenntartását, például a sárgarépa, a spenót, az áfonya, a gyömbér, a narancs és a fokhagyma.

A tüdő egészségét sok minden befolyásolhatja. Hatással lehet rá a légszennyezettség, a dohányzás, a rossz táplálkozás vagy az olyan egészségügyi problémák, amelyek kezeletlenül maradnak. Nagyon sokféle tüdőbetegség fenyegetheti az embert, ilyen a tüdőrák, a cisztás fibrózis, a COPD, az allergia, az asztma és tucatnyi más betegség.

A tüdő megtisztításában segítségünkre lehet a dohányzásról való leszokás. Azonban a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a tüdő egészségének fenntartására a megfelelő táplálkozás. Sokan nem is gondolnák, de a tüdő egészsége és a táplálkozási szokások szorosan összefüggnek egymással.




A fekete áfonya egy szupertáplálék, hiszen tele van antioxidánsokkal, polifenolokkal, antociánokkal, E-vitaminnal és más szerves vegyületekkel. A fekete áfonya gyulladásgátló és rákellenes hatásokkal rendelkezik és segít megvédeni a tüdőt számos fertőzéssel szemben. 





gyömbér egyike a tüdő egészségét fokozó táplálékoknak, hiszen alaposan méregteleníti a szervezetet és a légutakat is tisztítja. Emellett a gyömbér gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

fokhagyma olyan flavonoidot tartalmaz, amely egy enzimtermelést serkent. Ez segít megszabadulni az olyan méreganyagoktól, amelyek rákkeltő hatással rendelkeznek, ezzel a tüdő számára is védelmet biztosít.

A karotinoidok is védelmet jelenthetnek a tüdőrákkal szemben. Legnagyobb mennyiségben a sárgarépa tartalmazza. Mivel más antioxidánsokban is gazdag, ezért a tüdőrákkal szemben nagyfokú biztonságot élvezhetünk általa.

Az alma is nagyon hasznos a tüdő egészsége szempontjából, mivel nagyon sok C-vitamint tartalmaz, és sok más antioxidáns és rost is van benne.

A kurkuma olyan aktív összetevőt tartalmaz, mint a kurkumin, amelyet számtalan alkalommal összefüggésbe hoztak már a rák megelőzésével. A kurkuma nemcsak egy remek antioxidáns, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismeretes.