A tüdőgyulladás tünetei és kezelése



Ajánld ismerőseidnek!





  Tüdőgyulladás (pneunomia) megjelenítése egy sematikus ábrán.
A tüdőgyulladás az egyik olyan fertőző betegség, amely veszélyt jelent az idősebb személyek számára. Ezeknek az embereknek ugyanis az immunrendszerük legyengül, így egy ártalmatlannak tűnő tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Persze nem csupán az idős embereknek szükséges komolyan venni, ha megfáztak vagy influenzásak, hanem mindenkinek, hiszen még egy fiatalabb szervezetet is legyengít és megvisel, ha „lábon hord ki” egy-egy betegséget.


A tüdőgyulladás vagy pneumonia során fellépő fertőzés a tüdőszöveteket és a kis léghólyagokat érinti. Egyes vírusfertőzések, a levegő szennyezettsége és még a dohányzás is jelentősen lecsökkentheti az immunrendszer védekezőképességét, így a légutakba bekerült kórokozók gyulladásos folyamatokat generálhatnak. A tüdőgyulladás több ok miatt is kialakulhat. Egyik oka, hogy kórokozók kerülnek be az emberi szervezetbe, ezek pedig a vérkeringéssel könnyedén el tudnak jutni a tüdőbe. A tüdőgyulladást kiválthatja az is, ha a légutakba olyan orr- és garatváladék kerül, amely fertőző mikroorganizmusokat tartalmaz. De a cseppfertőzés útján belélegzett baktériumok is okozhatják ezt a betegséget.

A tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, amely kellemetlen tünetekkel járhat együtt. A leggyakoribb tünetek a következők: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, láz, köhögés, amely köpetürítéssel jár együtt. A vizsgálatok során a szakorvos először sztetoszkóp segítségével meghallgatja a mellkast, majd a vizsgálatokat mellkasi röntgenfelvétel egészíti ki, amely megerősíti a tüdőgyulladás gyanúját. Speciális esetben a vért és a köpetet is megvizsgálják kórokozók után kutatva. Előfordulhat, hogy az alsó légutakból váladékmintát vesznek. 





Tüdőgyulladás esetén a kezelést érdemes minél hamarabb elkezdeni a szövődmények kialakulásának és a betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében. A tüdőgyulladást antibiotikumokkal szokták kezelni, amelynek milyenségéről minden esetben a szakorvos dönthet. Idősebb betegeket vagy súlyos állapotban lévő pácienseket gyakran utalnak kórházba, ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja. De akkor is kórházi kezelést igényel a beteg, ha más komoly betegségei vannak, amelyek lassíthatják a gyógyulás folyamatát. A kórházi kezelés lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövessék a beteg állapotát, és egyéb terápiát alkalmazzanak a mihamarabbi felépülés érdekében. A terápia részeként alkalmazhatnak oxigénkezelést, illetve kórházi környezetben lehetőség van intravénás folyadékpótlásra is. A kórházban a nehézlégzés problémáját is orvosolni tudják, illetve szükség esetén gépi lélegeztetést is alkalmazni tudnak.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!