Csipkebogyók egy kosárban összegyűjtve.
Helyes táplálkozással sokat nyerhetünk
A táplálékban lévő vitamintartalom meghatározása nem egyszerű dolog. A gyümölcsöknél és zöldségeknél nagy különbségek vannak a fajta, talajadottságok, trágyázás, begyűjtési idő, éghajlat, szállítás és tárolás szerint. A hús vitamintartalma is ingadozik az évszaktól, valamint az állat életkorától és takarmányától függően. Ezen kívül a vitaminrészecskék lényegesen megváltoznak az élelmiszerek tárolása és elkészítése révén. Táplálkozási tanácsaink megmutatják, hogyan tudunk mégis magas C-vitamin-bevitelt biztosítani.
Táplálkozási tippjeink
Naponta 5 adag friss gyümölcs és zöldség a C-vitamin-felvétel legfontosabb erőforrása. Legjobb, ha ezt az egész nap folyamán osztjuk szét.
Különösen gazdag C-vitaminban a narancs, a fekete ribizli, a kivi és a papaya, valamint a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a paprika. Legjobb, ha saját kertből, vagy közvetlenül a termelőtől szerezzük be. A fagyasztott zöldségek több C-vitamint tartalmaznak, mint a konzerv zöldségek.
Tároljunk rövid ideig, hűvös és sötét helyen: hosszú tárolásnál tönkremegy a C-vitamin. Ha például a fejes salátát két napig szobahőmérsékleten tartjuk, a C-vitamin-tartalma legalább a felére csökken.
A főzés elpusztítja a hőérzékeny C-vitamint: válasszunk kímélő főzési eljárást alacsony hőfokkal, mint a gőzölés vagy a párolás. A zöldséget csak közvetlenül főzés előtt készítsük elő, mert a fény és az oxigén ugyancsak káros hatással van a C-vitaminra.
A hús is tartalmaz C-vitamint: a marha- vagy a sertésmáj körülbelül ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom, és mindamellett feleannyit, mint a narancs – mégpedig 25 mg-ot 100 grammban.
Gyümölcs- és zöldségfélék C-vitamin-tartalma
Egy kis áttekintés néhány kiválasztott élelmiszer C-vitamin-tartalmáról (mg/100 g):
acerola – 1700,
csipkebogyó – 1250,
fekete ribizli – 177,
friss piros paprika – 140,
brokkoli – 114,
friss kelbimbó – 114,
friss eper – 64,
citromlé – 53,
frissen facsart narancslé – 51,
narancs – 50,
nektarin – 35,
mézdinnye – 30,
friss málna – 25,
áfonya – 22,
szeder – 17,
friss füge – 3,
mazsola – 1.