MEGGYES SAJTTORTA



Ajánld ismerőseidnek!




 


  Tészta:

25 dkg liszt
6 dkg porcukor
15 dkg vaj / margarin- csipet só
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor
Meggyes töltelék:

60 dkg fagyos meggy
5-6 evőkanál cukor – vagy ízlés szerint
1 kiskanál őrölt fahéj
1 teáskanál citromlé
1 tasak vaníliás pudingpor
3, 5 dl meggylé
2 evőkanál kekszmorzsa
Krém:

25 dkg mascarpone
1 kis poharas tejföl ( 175 g ) 20 % – os
1 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő





A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a sütőport, a citromhéjat és a vizet, majd összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. 

A meggyet egy lábasba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 dl vizet, a citromlét, a fahéjat és addig főzzük amíg a meggyszemek összenem esnek. Ezután leszűrjük, kimérünk a levéből 3 dl – t  ( ha nem lenne annyi, akkor tejjel vagy vízzel kiegészítjük ) és simára keverjük benne a pudingport. A lábasba visszetesszük a meggyet, hozzáöntjük a pudingporos lét és sűrű krémmé főzzük, majd kb 3 – 4 kanállal elveszünk belőle amit botmixerrel pürésítünk a díszítéshez.  

A sütőt 170 °C – ra előmelegítjük. A tésztával kibélelünk egy kb 22 cm – es kapcsos tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön legalább 5 cm – magasan, majd az alját villával megszurkáljuk, rászórjuk a kekszmorzsát és elsimítjuk rajta a kihűtött meggyes tölteléket. A krémhez a hozzávalókat simára keverjük és ráöntjük a meggyes részre. Kb 50 – 60 percig sütjük, majd teljesen hagyjuk kihűlni ( de legjobb egy éjszakán át )

A meggypürét egy nylon zacskóba kanalazzuk, a sarkát egy ollóval levágjuk és tetszés szerint díszítjük vele a tortát.