OREO TORTA KÁVÉS KRÉMMEL



Ajánld ismerőseidnek!




 


  Piskóta:

16 dkg finomliszt
6 dkg cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna (1 dkg)
5 g sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
24 dkg cukor
1 kávéskanál vanília kivonat
14 dkg tejföl
80 ml napraforgó olaj
1.6 dl feketekávé
Krém:

4 db tojássárgája
12 dkg cukor
3 dkg étkezési keményítő
3.5 dl tej
2 db vanília (kikapart magja)
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín (behűtött)
20 g zselatin
16 db oreo keksz (negyedekre vágva)
Bevonat, díszítés:

10 dkg étcsokoládé
0.5 teáskanál napraforgó olaj
4 dl habtejszín (hűtött)
1 ek porcukor
12 db oreo keksz





Piskóta

Összeforgatjuk a lisztet a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.
Egy robotgép segítségével habosra verjük a tojásokat a cukorral, vaníliával, majd hozzáadjuk a tejfölt, kávét és az olajat. Végül beledolgozzuk a lisztes keveréket is.
Ezután egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belesimítjuk a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 30-35 perc alatt. (Tűpróba!)
A kész piskótát egy sütőpapírra borítjuk úgy, hogy a teteje legyen alul, így hagyjuk kihűlni, ezáltal a kissé domború teteje is szép sima lesz.
Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk, a kész torta teteje a sima, alsó lap lesz, ezután a tetején lévő lapot egy állítható tortaformába tesszük.
Krém

2,5 dl tejet felforrósítunk, közben simára keverjük a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, étkezési keményítővel és 1 dl tejjel. A meleg tejet kis adagokban a tojásos keverékhez adjuk folyamatos keverés mellet. Ezután kis lángon továbbra is keverve sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk.
Közben a zselatint beáztatjuk 5 evőkanál hideg vízbe, majd kis lángon felolvasztjuk.
A teljesen kihűlt, főzött krémet habosra keverjük a mascarponéval, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a zselatinhoz keverünk 4 evőkanál krémet, majd egy habverő segítségével a krémhez keverjük.
Összeállítás

A krém harmadát az alsó tésztalapra kenjük, elosztjuk rajta a negyedelt keksz felét, majd újra a krém harmada és a maradék keksz jön, végül a maradék krém, ezt a sima tetejű piskótával beborítjuk, kicsit rányomjuk. Ezután hidegre tesszük pár órára, én egy éjszakára szoktam, így az ízek is jól összeérnek.
A csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, ezzel vonjuk be a torta tetejét, ha teljesen megdermedt, habrózsákkal és a maradék oreo keksszel díszítjük.
Minczérné Piroska készítette