Tészta hozzávalói:
60 dkg liszt
25 dkg margarin (hideg)
1 dl tej (langyos)
2 csomag instant sütőélesztő
175 g tejföl
1 evőkanál étolaj
2 tojássárgája
só (ízlés szerint)
kb. 20 dkg sajt (reszelt)
Tetejére:
3 evőkanál tejföl
1 kiskanál őrölt fűszerpaprika
Szóráshoz:
őrölt köménymag
kb. 10 dkg sajt (reszelt)
A hideg margarint (nagyobb lyukú reszelőn) a lisztbe belereszeljük. A liszthez hozzáadjuk a tejet, amibe már elkevertük az instant élesztőt, majd a tojássárgájával és étolajjal kikevert tejfölt, és végül pedig a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük
Pihentetés után egy lisztezett, sík felületen a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal és úgy, mint a bejglit szorosan feltekerjük. Utána a feltekert tésztát kb. 1,5-2cm -es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk és egyforma 4×4 cm-es kockákra felvágjuk. Az őrölt fűszerpaprikával kikevert tejföllel jól megkenjük a tetejét, megszórjuk egy kis őrölt köménnyel és végül a reszelt sajttal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé rakosgatjuk (de ne nagyon közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek) a pogácsákat. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük.
Tramita Rita receptje.