A klimax sok kellemetlen tünetet hozhat magával. Többek között ilyen lehet a hangulatingadozás, a hőhullám, a depresszió vagy a fejfájás. A menopauza szakaszába lépő nőknek minél több antioxidánsban gazdag táplálékot kellene fogyasztani, hiszen mára bebizonyosodott, hogy ezeknek köszönhetően jelentősen javulhatnak a klimaxos tünetek.
Egy vizsgálatba olyan nőket vontak be, akik már mutatták a menopauza kellemetlen tüneteit, leginkább a depressziót, a szorongást, a hőhullámokat, az alvási gondok az, izom- és ízületi problémákat, az ingerlékenységet, a kimerültséget, illetve az alacsony koncentrációt.
A hölgyek 3 hónapon keresztül minden nap magas antioxidáns-tartalmú ételeket kaptak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ez az étrend megtette a hatását, ugyanis szinte minden nőnél jelentősen csökkentek a menopauzára oly jellemző fizikai, lelki, érzelmi tünetek. A kutatók leszögezték, hogy az antioxidáns-tartalmú táplálékok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a menopauza kellemetlen tüneteinek csökkenésével.
A fentebb leírt megállapításnak az a magyarázata, hogy az antioxidánsokban gazdag zöldségek, gyümölcsök és egyéb táplálékok növényi fitoösztrogénekben gazdagok, amelyek az ösztrogén receptoraihoz kötődve csökkentik a menopauza tüneteit, mint például a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát. Mindemellett mérsékelik a szervezetben a gyulladást, amely szintén fokozza a hőhullámok kialakulásának esélyét.
A másik nagy felfedezés az, hogy a lenmagolaj akár vissza is fordíthatja a posztmenopauza szakaszába lépő nők esetében a szív- és érrendszeri károsodásokat. Ez a felfedezés már csak azért is nagyon jó hír, mivel ennek a betegségnek az előfordulása drasztikusan megemelkedik a menopauzában, illetve a posztmenopauzában.
Bebizonyosodott az is, hogy a lenmagolaj nagy segítség lehet ebben az időszakban, mivel akár vissza is fordíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket. A kutatás során a bizonyítást nyert, hogy a lenmagolaj csökkenti az összkoleszterin, az LDL-koleszterin, illetve a triglicerid szintjét, melyek magas értéke, mind-mind kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.