Csodás szerek ízületi fájdalomra



Ajánld ismerőseidnek!





Az ízületi fájdalom sok embert gyötör, és sajnos egyre többen szenved ebben a betegségben. Az ízületi gyulladás az év minden szakában okozhat kellemetlen és fájdalmas tüneteket, mégis sokan mondják, hogy a fájdalom elsősorban a hideg, téli hónapokban lángol fel. Amellett, hogy az ízületek fájdalmasakká válnak, még merevek is lehetnek, amely jelentősen korlátozza a végtagok mozgását.

Igaz, nincs olyan étrend, ami teljesen meggyógyítja az ízületi gyulladást, mégis léteznek olyan táplálékok, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben, erősítik a csontokat és az immunrendszer támogatásában is aktívan részt vesznek.

Az egyik ilyen táplálék a hal, amely omega-3 zsírsavban és D-vitaminban is rendkívül gazdag. Mindkettő nagyszerű gyulladáscsökkentő. Ezen kívül a halak EPA-ban és DHA-ban is gazdagok, amely összetevők csökkentik azoknak az enzimeknek, citokineknek és immunsejteknek a termelését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben.
 





A fokhagyma szintén tartalmaz egy olyan gyulladáscsökkentő vegyületet, amely korlátozza a citokinek hatását és ezzel mérsékli a fájdalmat.

A zöld tea antioxidáns polifenolokkal van tele, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek segíthetnek csökkenteni a belső gyulladást. A zöld tea is tartalmaz egy olyan speciális antioxidáns vegyületet, amely blokkolja azoknak a molekuláknak a képződését, amelyek ízületi károsodást okoznak.

A diófélék és a magvak előnyösen hatnak az egészségünkre. Ezek a táplálékok is gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak. Már napi egy adag dió, mandula, lenmag vagy chiamag is segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és a kötőszöveti problémákat.

Az ízületi fájdalmak csökkentésében az áfonya és más bogyós gyümölcsök is segítségünkre lehetnek. Ezek a gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, amelyek megszabadíthatnak a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásoktól, és ezzel együtt az ízületi gyulladás és fájdalom csökkentésében is hasznunkra lehetnek.

Kutatások azt igazolják, hogy a teljes kiőrlésű gabonák a magas rosttartalmuk miatt hozzájárulhatnak gyulladás mérsékléséhez. Ezek a táplálékok csökkenthetik a C-reaktív fehérje szintjét, amely a gyulladást jelzi a szervezetben. Ez azért is nagyon fontos, mert a gyulladás szorosan kapcsolódik a cukorbetegség, a szívbetegség  kialakulásához.