Ezért nagyon egészséges a zabpehely



Ajánld ismerőseidnek!




 


  Manapság nagyon sokan reggeliznek zabpelyhet. Talán nem véletlen, hiszen az egyik legegészségesebb tápláléknak számít. Olyan alapvető tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint a tiamin, a cink, a vas, a mangán, a foszfor és a szelén, illetve nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat, E-vitamint és fehérjét is. Egy tál zabpehely biztosíthatja a szervezet rostszükségletének jelentős részét és kellő energiát biztosít számunkra a nap további részében. A zabnak nagyon sok egészségügyi hatása van, most néhányat be is mutatunk.

Ez a közkedvelt gabona nagy mennyiségben tartalmaz egy oldható rostot, a béta-glükánt, amely felgyorsíthatja a sebek gyógyulását, de hasznos támogatója lehet az immunrendszerünknek is. Mivel serkenti a fehérvérsejteket és fokozza a makrofágok tevékenységét, segíti a védelmi rendszerünket a gombákkal, baktériumokkal, vírusokkal és paraziták szembeni hatékonyabb küzdelemben. A zab cinkben és szelénben is gazdag, melyek szintén támogatják az immunrendszer működését a fertőzések elleni küzdelemben.


 




Ez a gabona rendkívül gazdag oldható rostokban, ennek köszönhetően a rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához. Azoknak, akik túlsúlyosak, illetve 2-es típusú cukorbetegségben vagy inzulinérzékenységben szenvednek, mindenképpen javasolható a zab rendszeres fogyasztása.

A zab nemcsak rostokkal van tele, hanem antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben, így védelmezve a szív egészségét.

A zabban található béta-glükán csökkenti az LDL-koleszterin-szintet az által, hogy korlátozza a koleszterin felszívódását. Ennek a hatásnak további előnyei lehetnek, hogy csökkenthet a szívkoszorúér-betegség, illetve a magas vérnyomás kialakulásának kockázata is.

Ez a gabona mindemellett akár még a fogyókúránkban is segítségünkre lehet, hiszen eredményesen harcol a hasi zsír ellen.

A zabpehely az emésztőrendszerre is jótékony hatást gyakorol. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, oldható rostjai hatékonyan megtisztíthatják a bélrendszert, valamint szabályozzák a székletürítést és megakadályozhatják a székrekedés kialakulását.