Ajánld ismerőseidnek!
HOZZÁVALÓK
a lapokhoz:
32×37 cm-es tepsiben sütve 2×
3 tojás
3 ek cukor
2 ek víz
3 ek púpozott rétesliszt
1 púpozott ek finomliszt
½ kk sütőpor
1 ek olvasztott vaj
A krémhez:
3 egész tojás
15 dkg kristálycukor
10 dkg csokoládé
1 vaníliás cukor
3 ek kakaópor
20 dkg vaj
A bevonathoz:
20 dkg kristálycukor
1 tk vaj
5-6 csepp citromlé
A díszítéshez:
a maradék krém
1 tubus csokoládés iróka Dr Oetcer
ELKÉSZÍTÉS:
Piskóta készítés: A 3 tojást ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
Hozzá adjuk a tojás sárgát, tovább keverjük a vízzel és a az olvasztott vajjal.
A liszteket a sütőporral elvegyítjük és fakanállal bele forgatjuk a tojásos cukros alapba.
Még egy ilyen adagot lekeverünk, míg az első lap sül. 180 fokra melegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 perc megsütjük. A papírt lehúzzuk róla.
A piskótát a rövidebb oldalára merőlegesen 3 részre vágjuk. Így kapunk 6 lapot.
Krém készítése:
Vizet felforralunk egy lábasban. Egy tálba bele ütjük a tojásokat, cukrokkal együtt vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzá adjuk a csokoládét és a kakaóport is.
Addig keverjük kézi mixerrel, míg jól besűrűsödik.
A kihűtött krémhez hozzá keverjük a vajat,jól kihabosítjuk.
Megtöltjük a lapokat,az oldalát is körbe bekenjük vele.
Hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára és másnap bevonjuk a karamellel.
Ehhez a kristálycukrot a vajjal pár csepp citromlével egy serpenyőben felolvasztjuk.
Addig keverjük, míg szép aranybarna lesz. A kis tortánkat bevonjuk vele.
Gyorsan elsimítjuk és még gyorsabban a szeleteket bejelöljük. Nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell ezt a műveletet elvégezni. A megmaradt krémmel feldíszítjük.
A csokoládés írókát forró vízbe állítottam és kidíszítettem vele a tortát.
Jó étvágyat kívánok hozzá! Hétvégi kis tortánk. Először készítettem ebben a formában, valódi dobos krémmel, karamellel a tetején. Nagyon finom,próbáljátok ki!