Vöröshagyma termesztése a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés, kártevők és betegségek


Ajánld ismerőseidnek!


Print Friendly and PDF  
  

Vöröshagyma termesztése a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés, kártevők és betegségek

A vöröshagyma (Allium cepa) az egyik legfontosabb és legsokoldalúbban felhasználható konyhakerti növény. Egyszerűen termeszthető, kevés gondozást igényel, és hosszú ideig tárolható, ezért szinte minden házikert elmaradhatatlan eleme.


1. Mikor és hogyan ültessük a vöröshagymát?

Vetési/ültetési idő:

  • Dughagyma ültetés: március közepétől áprilisig (fagymentes időszakban)

  • Magvetés: március eleje, de hosszabb nevelési időt igényel

Tőtávolság és sorok:

  • Tőtávolság: 8–10 cm

  • Sortávolság: 25–30 cm

  • Ültetési mélység: 2–3 cm

Talajigény:

  • Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj ideális

  • pH érték: 6–6,8

  • Frissen trágyázott talajba ne ültessük, inkább az előző évben trágyázott területet válasszuk

Tipp: Ne ültessük olyan helyre, ahol előző évben póréhagyma, fokhagyma vagy vöröshagyma volt – vetésforgó fontos a betegségek megelőzéséhez.


2. Ápolás és gondozás

Fény- és hőigény:

  • Fénykedvelő növény, igényli a teljes napsütést

  • Megfelelő hőmérsékleten (15–25 °C) fejlődik a legjobban

Gyomlálás és talajlazítás:

  • A hagyma gyökérzete sekély, ezért ne mélyen kapáljunk

  • Rendszeres gyomlálás szükséges – a gyomok elvonják a tápanyagot és nedvességet

Tápanyagpótlás:

  • Kevés nitrogént igényel – a túlzott nitrogén dús, de romlandó hagymákat eredményez

  • A káliumban gazdag tápozás segíti a gumó beérését és tárolhatóságát


3. Öntözés

A vöröshagyma nem vízigényes, de a megfelelő fejlődéshez az optimális vízellátás elengedhetetlen.

Öntözési szabályok:

  • Rendszeres, mérsékelt öntözés a növekedés kezdetétől a gumóképződésig

  • A hagymaérés időszakában csökkentsd, majd teljesen hagyd abba az öntözést – ezzel elősegíted a száraz, tárolható hagymák kialakulását

  • A túlzott öntözés gombás betegségekhez vezethet

Tipp: Csak a talajt öntözd, a leveleket ne – így megelőzheted a penészesedést és rothadást.


4. Vöröshagyma kártevői

Kártevő neveTüneteiVédekezés
Hagymalégy (Delia antiqua)Hagyma elhervad, gumó belül rohadVetésforgó, rovarháló, sárgalap csapdák
TripszekEzüstös foltok, torzuló levelekNeem olaj, fokhagyma-permet, szappanos víz
Pajorok, drótférgekKi nem fejlődő, megrágott hagymákMély ásás ősszel, csalogató csalétek (pl. burgonya)

Megelőzés: A sűrű ültetés, nedves talaj és túlzott trágyázás kedvez a kártevőknek – ezek elkerülésével sok probléma megelőzhető.


5. Betegségek és védekezés

A vöröshagyma többféle gombás és bakteriális betegségnek is ki lehet téve, főként nedves időszakokban.

Betegség neveTüneteiVédekezés
PeronoszpóraSárguló, fonnyadó levelek, lilás foltokRéztartalmú szer, ritkább öntözés, vetésforgó
Hagymafehéredés (fuzáriumos rothadás)Alulról rothadó hagymákVetésforgó, ellenálló fajta, talajfertőtlenítés
Botritiszes rothadásSzürkés, penészes gumók betakarítás utánSzáraz időben betakarítás, gondos szárítás
Penész, rozsdaLevelek sárgulása, foltosodásaRéztartalmú permet, levelek időben eltávolítása

6. Betakarítás és tárolás

Mikor szedjük fel?

  • Amikor a levelek megsárgulnak, lefekszenek – általában július vége – augusztus eleje

  • A betakarítás után néhány napig szárítani kell a hagymákat szellős, árnyékos helyen

Tárolás:

  • Teljesen megszáradt hagymákat fonatban, ládában vagy hálóban, száraz, hűvös helyen tároljunk

  • Kerüljük a párás helyiségeket – a hagyma penészedésre hajlamos


7. Vetésforgó és társültetés

Jó szomszédok:

  • Répa, cékla, uborka, saláta, paradicsom

  • A sárgarépa elriasztja a hagymalégyet – hagymát és répát érdemes egymás mellé ültetni

Kerülendő szomszédok:

  • Más hagymafélék (pl. fokhagyma, póréhagyma) – fokozott kórokozó-veszély

Vetésforgó:

  • 3-4 évig ne ültess hagymaféléket ugyanarra a helyre


Összefoglalás

A vöröshagyma egy megbízható, könnyen gondozható zöldségféle, mely szinte minden kertbe beilleszthető. A siker kulcsa a megfelelő időben történő ültetés, a talaj előkészítése, a gyommentes környezet, a mérsékelt öntözés és a megfelelő tárolás. Ha figyelünk a kártevők és betegségek megelőzésére, bőséges és hosszú ideig eltartható termésre számíthatunk.


CIKK2 
Forrás:  LINK