![]() |
Brokkoli (Brassica oleracea var. italica): A zöld immunerősítő
A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó, tápanyagokban rendkívül gazdag zöldség, amelyet joggal neveznek „szuperélelmiszernek”. Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett kiemelkedő a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása. Rendszeres fogyasztása komoly védelmet jelenthet a civilizációs betegségekkel szemben.
Eredete és fajtái
A brokkoli az ókorban Itáliából származik, neve is az olasz brocco (hajtás) szóból ered. A legismertebb zöld fajta mellett léteznek lila és karfiolszerű rózsás típusok is. A brokkoli virágzatát és vastag szárát is fogyasztjuk, sőt levelei is ehetők.
Tápanyagtartalom
A brokkoli alacsony kalóriatartalmú (100 g kb. 34 kcal), ugyanakkor rendkívül gazdag mikrotápanyagokban.
100 g nyers brokkoliban:
-
C-vitamin: kb. 89 mg (több, mint a narancsban!)
-
K-vitamin: kb. 101 µg
-
Folsav (B9-vitamin): kb. 63 µg
-
A-vitamin (béta-karotin): 623 IU
-
Kálium: 316 mg
-
Kalcium: 47 mg
-
Vas: 0.7 mg
-
Magnézium: 21 mg
-
Rost: 2.6 g
-
Fehérje: 2.8 g
A brokkoli jótékony hatásai
1. Rákmegelőző védelem
A brokkoliban található glükozinolátok (különösen a szulforafán) segítenek semlegesíteni a rákkeltő anyagokat, támogatják a sejtek helyes működését, és védelmet nyújtanak az emlő-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrák ellen.
2. Erős immunerősítő
A magas C-vitamin- és béta-karotin-tartalom serkenti az immunsejtek működését, segít a fertőzések leküzdésében, és támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.
3. Szív- és érrendszeri védelem
A brokkoliban lévő kálium, folsav és rost segít a vérnyomás szabályozásában, csökkenti a koleszterinszintet, és véd az érelmeszesedés ellen.
4. Csont- és ízületerősítő
Magas K-vitamin- és kalciumtartalma hozzájárul a csontok erősségéhez, és lassíthatja a csontritkulás kialakulását. A gyulladáscsökkentő fitovegyületek az ízületek egészségét is támogatják.
5. Méregtelenítő, bélvédő
A rostok és a szulforafán együtt segítik a bélműködést, támogatják a máj méregtelenítését, és elősegítik a káros anyagok kiürülését a szervezetből.
6. Agy- és szemvédő hatás
A benne található lutein és zeaxantin antioxidánsok védik a szemet a korral járó látásromlástól, míg a kolin és a K-vitamin támogatják az idegrendszer és memória működését.
Felhasználása a konyhában
A brokkoli sokoldalú alapanyag, amelyet főzve, párolva, sütve vagy nyersen is fogyaszthatunk.
A brokkoli sokoldalú alapanyag, amelyet főzve, párolva, sütve vagy nyersen is fogyaszthatunk.
Főbb elkészítési módok:
Párolva – így őrzi meg leginkább a vitaminokat.
Sütve – fokhagymával, olívaolajjal isteni köret.
Főzve – krémlevesként, tésztaszószokhoz.
Nyersen – salátákba, mártogatós mellé.
Turmixban – zöld smoothie alapanyagként.
Tipp: A túl hosszú főzés csökkentheti a C-vitamin- és szulforafán-tartalmat – inkább pároljuk rövid ideig!
Párolva – így őrzi meg leginkább a vitaminokat.
Sütve – fokhagymával, olívaolajjal isteni köret.
Főzve – krémlevesként, tésztaszószokhoz.
Nyersen – salátákba, mártogatós mellé.
Turmixban – zöld smoothie alapanyagként.
Tipp: A túl hosszú főzés csökkentheti a C-vitamin- és szulforafán-tartalmat – inkább pároljuk rövid ideig!
Tárolás
Frissen hűtőszekrényben 4–5 napig tartható.
Blansírozva fagyasztható, így akár hónapokig is eltartható.
Maradék főtt brokkolit zárt dobozban hűtőben 1–2 napig lehet tárolni.
Frissen hűtőszekrényben 4–5 napig tartható.
Blansírozva fagyasztható, így akár hónapokig is eltartható.
Maradék főtt brokkolit zárt dobozban hűtőben 1–2 napig lehet tárolni.
Érdekességek
A brokkoli szárát is érdemes felhasználni: hámozva, szeletelve ugyanolyan finom, mint a rózsák.
A brokkolicsíra (brokkoli mikrozöld) szulforafánban még gazdagabb, mint az érett zöldség!
Az olasz konyha egyik alapzöldsége, de egyre népszerűbb a keleti és vegetáriánus ételekben is.
A brokkoli szárát is érdemes felhasználni: hámozva, szeletelve ugyanolyan finom, mint a rózsák.
A brokkolicsíra (brokkoli mikrozöld) szulforafánban még gazdagabb, mint az érett zöldség!
Az olasz konyha egyik alapzöldsége, de egyre népszerűbb a keleti és vegetáriánus ételekben is.
Összegzés
A brokkoli egy valódi tápanyag-bomba, amely nemcsak immunerősítő, hanem daganatmegelőző és szívvédő hatású is. A benne található szulforafán, C-vitamin, rost és antioxidánsok miatt kiemelkedő egészségvédő szereppel bír. Frissen, párolva, sütve vagy akár nyersen is könnyen beépíthető az étrendbe.
A brokkoli egy valódi tápanyag-bomba, amely nemcsak immunerősítő, hanem daganatmegelőző és szívvédő hatású is. A benne található szulforafán, C-vitamin, rost és antioxidánsok miatt kiemelkedő egészségvédő szereppel bír. Frissen, párolva, sütve vagy akár nyersen is könnyen beépíthető az étrendbe.