Brokkoli A zöld immunerősítő


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Brokkoli (Brassica oleracea var. italica): A zöld immunerősítő

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozó, tápanyagokban rendkívül gazdag zöldség, amelyet joggal neveznek „szuperélelmiszernek”. Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett kiemelkedő a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása. Rendszeres fogyasztása komoly védelmet jelenthet a civilizációs betegségekkel szemben.


Eredete és fajtái

A brokkoli az ókorban Itáliából származik, neve is az olasz brocco (hajtás) szóból ered. A legismertebb zöld fajta mellett léteznek lila és karfiolszerű rózsás típusok is. A brokkoli virágzatát és vastag szárát is fogyasztjuk, sőt levelei is ehetők.


Tápanyagtartalom

A brokkoli alacsony kalóriatartalmú (100 g kb. 34 kcal), ugyanakkor rendkívül gazdag mikrotápanyagokban.

100 g nyers brokkoliban:

  • C-vitamin: kb. 89 mg (több, mint a narancsban!)

  • K-vitamin: kb. 101 µg

  • Folsav (B9-vitamin): kb. 63 µg

  • A-vitamin (béta-karotin): 623 IU

  • Kálium: 316 mg

  • Kalcium: 47 mg

  • Vas: 0.7 mg

  • Magnézium: 21 mg

  • Rost: 2.6 g

  • Fehérje: 2.8 g


A brokkoli jótékony hatásai

1. Rákmegelőző védelem

A brokkoliban található glükozinolátok (különösen a szulforafán) segítenek semlegesíteni a rákkeltő anyagokat, támogatják a sejtek helyes működését, és védelmet nyújtanak az emlő-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrák ellen.

2. Erős immunerősítő

A magas C-vitamin- és béta-karotin-tartalom serkenti az immunsejtek működését, segít a fertőzések leküzdésében, és támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.

3. Szív- és érrendszeri védelem

A brokkoliban lévő kálium, folsav és rost segít a vérnyomás szabályozásában, csökkenti a koleszterinszintet, és véd az érelmeszesedés ellen.

4. Csont- és ízületerősítő

Magas K-vitamin- és kalciumtartalma hozzájárul a csontok erősségéhez, és lassíthatja a csontritkulás kialakulását. A gyulladáscsökkentő fitovegyületek az ízületek egészségét is támogatják.

5. Méregtelenítő, bélvédő

A rostok és a szulforafán együtt segítik a bélműködést, támogatják a máj méregtelenítését, és elősegítik a káros anyagok kiürülését a szervezetből.

6. Agy- és szemvédő hatás

A benne található lutein és zeaxantin antioxidánsok védik a szemet a korral járó látásromlástól, míg a kolin és a K-vitamin támogatják az idegrendszer és memória működését.


Felhasználása a konyhában

A brokkoli sokoldalú alapanyag, amelyet főzve, párolva, sütve vagy nyersen is fogyaszthatunk.

Főbb elkészítési módok:

  • Párolva – így őrzi meg leginkább a vitaminokat.

  • Sütve – fokhagymával, olívaolajjal isteni köret.

  • Főzve – krémlevesként, tésztaszószokhoz.

  • Nyersen – salátákba, mártogatós mellé.

  • Turmixban – zöld smoothie alapanyagként.

Tipp: A túl hosszú főzés csökkentheti a C-vitamin- és szulforafán-tartalmat – inkább pároljuk rövid ideig!


Tárolás

  • Frissen hűtőszekrényben 4–5 napig tartható.

  • Blansírozva fagyasztható, így akár hónapokig is eltartható.

  • Maradék főtt brokkolit zárt dobozban hűtőben 1–2 napig lehet tárolni.


Érdekességek

  • A brokkoli szárát is érdemes felhasználni: hámozva, szeletelve ugyanolyan finom, mint a rózsák.

  • A brokkolicsíra (brokkoli mikrozöld) szulforafánban még gazdagabb, mint az érett zöldség!

  • Az olasz konyha egyik alapzöldsége, de egyre népszerűbb a keleti és vegetáriánus ételekben is.


Összegzés

A brokkoli egy valódi tápanyag-bomba, amely nemcsak immunerősítő, hanem daganatmegelőző és szívvédő hatású is. A benne található szulforafán, C-vitamin, rost és antioxidánsok miatt kiemelkedő egészségvédő szereppel bír. Frissen, párolva, sütve vagy akár nyersen is könnyen beépíthető az étrendbe.



Print Friendly and PDF